Πανιά ανοίγει αύριο η Αργώ, με τη βοήθεια 50 κωπηλατών στα ήρεμα νερά του Παγασητικού. Μάλιστα έχει προγραμματισθεί ειδική εκδήλωση στην παραλία του Βόλου στην είσοδο του Λιμεναρχείου, η οποία εκτός από τον καθιερωμένο αγιασμό του πλοίου που θα γίνει από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, περιλαμβάνει προσφώνηση του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη, χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, ομιλία του Υποναύαρχου (εα) Απόστολου Κούρτη-ΛΣ- Διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος «Αργώ».

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί υπό τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Η Αργώ είναι ένα εμβολοφόρο 50 κωπήλατο πλοίο (μονήρης πεντηκόντορος) με βοηθητική απλή ιστιοφορία, χτισμένο χωρίς σκελετό από ημικατεργασμένη δασική ξυλεία. Πρόκειται για προϊστορικό πλοίο του 14ου αιώνα π.Χ. Ανήκει στη τυπολογία της ηπειρωτικής ναυπηγικής σχολής δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τα μακριά καράβια του Ομήρου και τα μετέπειτα γνωστά εμβολοφόρα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας. Η πεντηκόντορος Αργώ καθημερινά μέχρι τον τελικό της προορισμό, που είναι η Βενετία θα διανύει από 10 έως 45 ναυτικά μίλια, ενώ Θα περάσει συνολικά από 37 λιμάνια. Την Αργώ θα συνοδεύει πλοίο της HELLENIC SEAWAYS, πάνω στο οποίο θα είναι οι χώροι ενδιαίτησης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των κωπηλατών.

Το ταξίδι της Αργούς θα ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Βενετίας στις 12 Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 7 Ιουλίου θα πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Η Αργώ στο ταξίδι της θα σηκώσει έξι ξένες σημαίες, ισάριθμες με τις χώρες διέλευσής της ( Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία). Η Αργώ καθημερινά σε πολλά από τα λιμάνια που θα περνά θα παραμένει για μία ημέρα και θα γίνονται και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία που διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου.

Ο κ. Σιούφας μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας είναι έκφραση της ιστορίας μας, οδηγός γεμάτο μυστήριο και συμβολισμούς, αλλά πάνω από όλα πορεία πολιτισμού.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s