ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Posted: 26 Αυγούστου 2008 in ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Ετικέτες: , , , , , , ,

Πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής της Αυστραλίας απ’ αυτή την εβδομάδα θα είναι ένας … Έλληνας.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από τη Νότιο Αυστραλία, Νίκος Ξενοφών, θα καταλάβει επιτέλους την θέση του στα έδρανα της γερουσίας, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο που εξελέγη γερουσιαστής.

Πέρσι ο κ. Ξενοφών πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Παραιτήθηκε από ανεξάρτητος πολιτειακός γερουσιαστής στη Νότιο Αυστραλία για να διεκδικήσει, πάλι ως ανεξάρτητος, μια θέση στην ομοσπονδιακή γερουσία.
Και τα κατάφερε. Σήμερα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Αυστραλίας αφού η ψήφος του στη γερουσία θα είναι καθοριστική.

Ο κ. Ξενοφών και όλοι οι εκλεγέντες γερουσιαστές του περ. Νοεμβρίου έχουν εξαετή θητεία. Τυπικά ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Ιουλίου του 2008 αλλά ουσιαστικά τώρα που θα συνέλθουν βουλή και γερουσία. Τώρα κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ούτε η Εργατική κυβέρνηση με 32 έδρες ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση των Φιλελευθέρων – Εθνικών με 37, έχουν πλειοψηφία στην Γερουσία των 76 συνολικά εδρών.

Οι Εργατικοί, για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων τους και άρα για την εφαρμογή του πολιτικού τους προγράμματος, χρειάζονται την ψήφο των πέντε Πρασίνων, του γερουσιαστή τού συντηρητικής απόκλισης κόμματος «Family First- Η Οικογένεια Πρώτα», και βεβαίως του Νίκου Ξενοφώντος. Έτσι τα βλέμματα του πρωθυπουργού, των υπουργών του, αλλά και όλων των πολιτικών αλλά και των δημοσιογράφων είναι στραμμένα στον κ. Ξενοφών.

Ο κ. Ξενοφών, που να θυμίσουμε ότι είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, με την μητέρα του να έχει ρίζες στην Πελοπόννησο, ως τώρα ήταν γνωστός κυρίως στη Νότια Αυστραλία, αλλά ο αγώνας του εναντίον των τυχερών παιχνιδιών, και γενικότερα του τζόγου είχε κάνει αίσθηση ευρύτερα. Μόλις προχθές μίλησε σε εκπροσώπους εταιριών τυχερών παιχνιδιών στους οποίους τόνισε ότι «ο τζόγος είναι μάστιγα. Το ξέρετε αυτό και κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Είναι ανήθικο» είπε ο κ. Ξενοφών.

Ο ομογενής πολιτικός δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ. «Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με την ομοσπονδιακή πολιτική είναι οι δηλώσεις του κ. Ραντ ότι μισεί το τζόγο και τους ηλεκτρονικούς ληστές. Ελπίζω τώρα να μην τα αλλάξει» είπε ο κ. Ξενοφών.
Η κυβέρνηση ελπίζει να ψηφιστούν μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια στους επόμενους μήνες και θα επιδιώξει να προσεγγίζει τον ομογενή πολιτικό.

Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΑ Σ. Χατζημανώλη

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s