Συνάντηση ομογενών με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Posted: 14 Νοεμβρίου 2008 in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

43bc6af388a35f2ba0e442e2a465e68f

Οι θέσεις της Αυστραλίας για τη FYROM και το Κυπριακό παραμένουν αμετάβλητες δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ σε αντιπροσωπεία ομογενών που τον επισκέφθηκε στην Καμπέρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ραντ είπε ότι οι θέσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης παραμένουν οι ίδιες (αναγνώριση δηλαδή ως FYROM, έως ότου υπάρξει επίλυση της διαφοράς για το όνομα, και επίσης αναγνώριση της κυβέρνησης Χριστόφια ως της μόνης νόμιμης αρχής στο νησί με παράλληλη υποστήριξη των προσπαθειών υπό τον ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού).

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Κώστα Βερτζάγια, Πατρίσια Δρίβα, Κώστα Τσουμπάκο, Γιώργο Βελλή, Χάρη Δανάλη, Βασίλη Παπαστεργιάδη, Βασίλη Ελοβάρη, Αιμίλιο Κονιδάρη, Κώστα Προκοπίου, Θεόδωρο Δήμαρχο και Νίκο Κουκουβιτάκη.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το προτεινόμενο εθνικό πρόγραμμα παιδείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε την ένταξη της ελληνικής γλώσσας σ’ αυτό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ιδέα της υποχρεωτικής εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας από όλους τους μαθητές με έμφαση στις ασιατικές γλώσσες.

Ο κ. Ραντ ενημέρωσε, επίσης, την αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις αρχές του πολυπολιτισμού και ότι μια νέα πολυπολιτισμική πολιτική βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και θα αναγγελθεί το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια απρόσμενη συνέπεια από την υπογραφή της συμφωνίας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή, οι περιπλοκές που δημιουργούνται για τους συνταξιούχους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη από την Ελλάδα, και την ανάγκη μιας πιθανής αμνηστίας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη σύμβουλό του να παραπέμψει το θέμα στην Υπουργό Τζ.Μακλίνγια τη σύγκληση σύσκεψης.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τη συνάντηση αυτή σημειώνονται οι «ιδιαίτερα καλές σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας» που οφείλονται και στην παρουσία πολυάριθμης ομογένειας. Σημειώνεται επίσης ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται στα 232 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία σήμερα ζουν στην Αυστραλία 110.000 άτομα γεννημένα στην Ελλάδα και άλλες 365.000 άτομα ελληνικής καταγωγής» αναφέρεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση μαζί με την συμπλήρωση ότι «στην Ελλάδα ζουν πάνω από εκατό χιλιάδες Αυστραλοί σήμερα, πολλοί από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η ομογένεια μαζί με αυτούς που προέρχονται από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία και διάφορες χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη από τους αριθμούς που αναφέρονται ανωτέρω.

Σ. Χατζημανώλη

Πηγή : ΑΠΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.