Εθνική εκκρεμότητα έναντι των 7.976 πεσόντων του ‘40
Την εκκρεμότητα που έχουμε σαν έθνος 68 χρόνια μετά, έναντι των 7.976 πεσόντων που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στη Βόρειο Ήπειρο, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν» στην Κομοτηνή. Φόρο τιμής στους 14.000 περίπου νεκρούς πολεμιστές του ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας αποτελεί το βιβλίο του κ. Σούρλα, ένα βιβλίο με ιδιαίτερα έντονο συγκινησιακό βάρος, καθώς πραγματεύεται το θέμα της ταφής των νεκρών του ‘40 που εγκαταλείφθηκαν στα πεδία των μαχών του αλβανικού μετώπου και περιμένουν ακόμη δικαίωση από την πατρίδα.
Κατά την ομιλία του ο κ. Σούρλας, είπε «οι ήρωες είναι εκείνοι οι οποίοι υπερβαίνουν το ανθρώπινο, θυσιάζονται για την πατρίδα, για τα ιδανικά και καταφεύγουν στο ’40, βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα ιδανικά της φυλής μας, η ομοψυχία, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση και η προσφορά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι αυτοί οι ήρωες βρίσκονται στην κορυφή όλων εκείνων των αγωνιστών στην παγκόσμια κοινότητα. Όμως αυτή η κορυφή που μας έκανε όλους περήφανους και την γιορτάζουμε, έχει και την πίσω πλευρά. Και η πίσω πλευρά είναι μελαγχολική. Είναι η εκκρεμότητα η εθνική, 68 ολόκληρα χρόνια άταφοι, προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους, σε σακουλάκια στοιβαγμένα. Αυτή την εκκρεμότητα την εθνική προσπάθησα μέσα από ένα πόνημα να αναδείξω και εδώ στην ελληνική πλευρά που δεν έδειξε την ευαισθησία που έπρεπε μέχρι σήμερα, αλλά ιδιαίτερα προς την αλβανική πλευρά οι οποίοι φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Είπα στον πρόεδρό τους, στον πρωθυπουργό και στον υπουργό τον αρμόδιο Εξωτερικών, πώς μπορούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν έχουν ομαδικούς τάφους στην Πρεμετίνη 1.400, στην Κλεισούρα με 400 μαχητές»; Να σημειωθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας το πρωτόκολλο συνεργασίας να γίνουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα και στο Βουλιαράτι και να δοθεί και η άδεια να γίνει περισυλλογή των οστών των πεσόντων.
Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε με την αλβανική κυβέρνηση, αλλά και στην ανάδειξη του θέματος από τον Γιώργο Σούρλα, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, «η αναφορά του κ. Σούρλα στα εθνικά ζητήματα είναι συνεπής όλα αυτά τα χρόνια και το θέμα το οποίο αγγίζει σήμερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιεί τον κάθε Έλληνα. Είχα την ευκαιρία και εγώ να στρατολογηθώ σε αυτή την προσπάθεια ανεύρεσης των οστών των Ελλήνων που έχασαν την ζωή τους στον β’ παγκόσμιο πόλεμο στην Κλεισούρα και σε άλλα σημεία της Αλβανίας. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει με την αλβανική κυβέρνηση να αναγνωριστεί το DNA αυτών των οστών και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και είναι επίσης διπλά σημαντικό κάθε φορά να σεβόμαστε αυτούς οι οποίοι πάλεψαν για εμάς, να τους αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή και να υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές τι θα πει να αγαπάς πραγματικά την πατρίδα σου και την ελευθερία».
Το χρέος που έχουν όλοι οι Έλληνες έναντι των υπερασπιστών της πατρίδας, κάλεσε να αναλογιστεί το κοινό ο αναπληρωτής καθηγητής του Δ.Π.Θ. Βασίλης Σερμπέζης, που ήταν συντονιστής της παρουσίασης, λέγοντας, «στα βορειοηπειρώτικα βουνά κείτονται 8.000 άταφοι υπερασπιστές της πατρίδας. Θυσιάστηκαν για κάτι που μοιάζει σήμερα ξεχασμένο, την τιμή. Θυσιάστηκαν όχι γι’ αυτό που ίσως ήθελαν, αλλά γι’ αυτό που έπρεπε. Και εμείς θα συνεχίσουμε την αδιαφορία και την ασέβεια; Θα συνεχίσουμε να ζούμε εις βάρος της ιστορίας; Θα μείνουν κι άλλο χειμώνα άταφοι οι νεκροί μας; Ο σεβασμός στους ήρωες αυτούς είναι καταδικασμένος να εξαρτάται από τις περιορισμένες δυνατότητες της σύγχρονης εθνικής μας ηθικής; Αξίζουν οι πολεμιστές της Αλβανίας αυτή την μεταχείριση; Και ας μην αξίωσαν ποτέ τίποτα πιο σημαντικό, τίποτα παραπάνω από την ταφή τους. Τα ερωτήματα προβάλλουν αμείλικτα και δεν είναι ρητορικά».
Το πόνημα του Γιώργου Σούρλα που αφιερώνεται σε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, των άταφων αγωνιστών του αλβανικού έπους, θα μοιραστεί στη δημοτική βιβλιοθήκη αλλά και σε σχολεία της περιοχής μας, με μέριμνα του Δήμου Κομοτηνής, όπως είπε σχετικά ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης, «πιστεύω ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη μέριμνα για να μπορέσουν να γίνουν κοινά κενοτάφια για να μπορούν όλοι τουλάχιστον οι μετέπειτα συγγενείς να βρίσκουν τους αγνοουμένους και τους άταφους. Θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίο το βιβλίο, καλώ όλους να το διαβάσουν και εμείς ως Δήμος θα αγοράσουμε αντίτυπα ώστε να έχουμε και στην δημοτική μας βιβλιοθήκη, αλλά να δώσουμε και στις βιβλιοθήκες των σχολείων, γιατί θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Όχι μόνο αναφέρει πτυχές του αλβανικού έπους, αλλά αναφέρεται ιδιαίτερα σε αυτό το πολύ σπουδαίο θέμα».
Στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Ι. Σούρλα, «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν» που διοργάνωσαν η νομαρχία Ροδόπης, ο δήμος Κομοτηνής και ο σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, μίλησαν επίσης ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, αντιστράτηγος, τ. διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ προηγήθηκε αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Δ. Σ.
Πηγή : Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής