Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας μετά από 16 αιώνες!!

Posted: 11 Δεκεμβρίου 2008 in Uncategorized

78b

Μετά από 16 αιώνες το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας θα ανοίξει για να υποδεχτεί την πρώτη του παράσταση το καλοκαίρι του 2009. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον δήμαρχο Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου και τον πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διάζωμα» και πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο, που ηγείται ενός μεγαλόπνοου εγχειρήματος με στόχο την αναστύλωση και λειτουργία των αρχαίων θεάτρων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπένος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον δήμαρχο το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου οι εργασίες αναστύλωσης συνεχίζονται πυρετωδώς, ώστε το θέατρο να είναι έτοιμο για την παράσταση μέχρι το καλοκαίρι. Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανικολάου φανερά χαρούμενος για αυτή την προοπτική, τόνισε τα εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση και ειλικρινά συγκινημένος που επιτέλους αυτό το όνειρο της περιοχής να δούμε το αρχαίο θέατρο, αυτό το μεγάλο μνημείο, να παίρνει πλέον σάρκα και οστά και το καλοκαίρι να παιχθεί η πρώτη παράσταση μετά από πολλούς αιώνες, περίπου 16 αιώνες.

Θέλω να πω πραγματικά ότι έγινε μία τεράστια προσπάθεια και από την πολιτεία και από βασικά τα παιδιά που εργάστηκαν, την αρχαιολόγο μας την Χρύσα Καραδήμα, πραγματικά προσπάθησε πάρα πολύ και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζουμε βέβαια πλέον να βρούμε την κατάλληλη παράσταση, ο κ. Μπένος μας υποσχέθηκε ότι θα γίνουν δύο παραστάσεις, εμείς και με μία θα είμαστε ευχαριστημένοι πραγματικά. Να παιχθεί αυτή η παράσταση γιατί πιστεύω ότι μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες, τις συμμετοχές μας στις εκθέσεις, τις εκδηλώσεις που κάναμε το καλοκαίρι προβάλλαμε τον τόπο μας και σαν νομός δεν έχουμε και πολλά μνημεία. Και αυτά που έχουμε όμως είναι αξιόλογα και θα πρέπει να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Διάζωμα» αποτελεί πραγματικότητα από το καλοκαίρι του 2008. Επιστήμονες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες αγκάλιασαν το «Διάζωμα» και αποφάσισαν ότι η μελέτη, η προστασία, η ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, η χρήση των αρχαίων θεάτρων και των άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, όπως είναι τα αρχαία ωδεία και στάδια, είναι και δική τους υπόθεση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά κ. Μπένος, «Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα.

Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Και πάντα διαφωνούσα με την κλασσική αντιμετώπισή τους, αυτή που τα αντιμετωπίζει ως μουσειακά είδη, που τα βάζει στην άκρη, στο περιθώριο της εποχής μας, που εθελοτυφλεί μπροστά στη μυστική ζωή τους, που αγνοεί τη δική τους προσαρμοστικότητα και εναρμόνιση με την κάθε ιστορική περίοδο». Μέλος αυτής της κίνησης και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, «το θέατρό της Μαρώνειας έχει γίνει εκπληκτικό, πιστεύω ότι θα είναι ένα πρότυπο για τις αναστηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι Κομοτηναίοι και γενικά οι Θρακιώτες θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό το εκπληκτικό μνημείο το οποίο θα συνδέσει ενεργά το χθες με το σήμερα και το αύριο». Ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος στα πλαίσια της περιοδείας του περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να μελετηθούν οι προοπτικές διοργάνωσης εκδηλώσεων στα αρχαία θέατρα τα οποία παραμένουν ανενεργά, θα επισκεφθεί Αμφίπολη, Βεργίνα, Δίον, Θεσσαλονίκη, Φιλίππους και Θάσο.
Σταύρος Φανφάνης

Πηγή: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.