Ένα περίπατο στη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή Θράκη μέχρι και σήμερα, προσέφερε με την ομιλία της «Θράκης τοπογραφικά, ζώντας ανάμεσα σε βυζαντινές πόλεις και μνημεία», η Δέσποινα Μακροπούλου, αρχαιολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θράκης.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του νέου κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου στα πλαίσια της σειράς «Μορφωτικές συναντήσεις 2008-2009». Μνημεία της ελληνικής Θράκης από τον 4ο αιώνα και εξής, παρουσίασε η κ. Μακροπούλου, ξεκινώντας από την βυζαντινή Ξάνθη που βρισκόταν περίπου στην θέση της σημερινής Ξάνθης, το Πολύστυλο, την ακρόπολη δηλαδή των αρχαίων Αβδήρων την Αναστασιούπολη, τους Πόρους στο Πόρτο Λάγος, τον Πολύανθο, την Μαξιμιανούπολη, το όρος Παπίκιο, την Κομοτηνή, την Γρατιανούπολη, τα Πάτερμα, την Μαρώνεια, την Μάκρη, την Αλεξανδρούπολη, τον Άβαντα, τον Ποταμό, την Τραϊανούπολη, τις Φέρες, το Διδυμότειχο και γενικότερα τον Βόρειο Έβρο.
«Τα μνημεία είναι πάρα πολλά στην Θράκη και αν προσθέσει κανείς σε αυτά, εκτός από τα Βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά και παλαιότερα, τότε ξεπερνούν τα 1.000 μνημεία», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θράκης και προσέθεσε, «είναι έντονη η παρουσία του Βυζαντινού στοιχείου και του Οθωμανικού βεβαίως, το οποίο ανήκει για τους αρχαιολόγους στα μεταβυζαντινά χρόνια, μετά την άλωση, οι μεταβυζαντινοί χρόνοι και σε εκείνους μέσα εντάσσονται και τα οθωμανικά μνημεία τα οποία αποτελούν βεβαίως και αυτά αντικείμενο μελέτης των βυζαντινολόγων της Ελλάδας εξίσου».
Όσον αφορά στην αξιοποίησή τους προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η ομιλήτρια είπε, «αξιοποιημένα όχι με την ευρύτερη έννοια του όρου που χρησιμοποιείται σήμερα. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι πάντα κακό, το να μην είναι δηλαδή κάτι αξιοποιημένο και να μεταδίδεται στις επόμενες γενιές όπως διαφυλάχθηκε από τον χρόνο να έρχεται στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι ίσως αργότερα θα δοθούν μεγαλύτερες και καλύτερες ευκαιρίες να αξιοποιηθεί, ίσως με ένα διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που σήμερα κατά μέσο όρο ονομάζουμε αξιοποίηση. Από εκεί και πέρα αν μιλήσουμε για συντήρηση, ναι μπορούμε και κάνουμε συντηρήσεις σιγά – σιγά και μεθοδικά και ήρεμα και ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουμε κάθε φορά κάνουμε συντηρήσεις των μνημείων». Όσοι παραβρέθηκαν στην ομιλία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νοερά τα σημαντικά βυζαντινά ευρήματα της Θράκης, που ίσως δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής