ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Posted: 8 Ιανουαρίου 2009 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτυχιούχοι στην πλειοψηφία τους, εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη, για ν’ αποφύγουν την εργασιακή ανασφάλεια, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές εργασίας σε άλλες χώρες…

Η «μαύρη εργασία» ανθεί στην Ήπειρο, ακόμη και από το ίδιο το Κράτος, ενώ παράλληλα, η ανεργία των ντόπιων καλπάζει αφού πολλές θέσεις εργασίας έχουν καταληφθεί από Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες…  Έτσι, πολλά άτομα νεαρής ηλικίας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, αναζητώντας εργασία, στο εξωτερικό. Η νέου τύπου «οικονομική» μετανάστευση των ανθρώπων της Ηπείρου ξεκίνησε ως τάση, όμως τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα!!!

Αλλά και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, ωθούνται εκ των πραγμάτων, σε δεύτερη δουλειά. Ακόμη εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Ήπειρο, αν και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, αμείβονται με «δελτία παροχής υπηρεσιών», μπλοκάκια και χωρίς συμβάσεις εργασίας. Το «δελτίο παροχής υπηρεσιών» είναι μια μορφή απασχόλησης που δεν εμπίπτει στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας. Με τον τρόπο αυτό απασχολούνται στην περιοχή μας κυρίως νέοι πτυχιούχοι.

Αλλά και το ίδιο το Κράτος, μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «stage» απασχολεί νέους της περιοχής μας που δουλεύουν έως και δυόμισι χρόνια χωρίς ένσημα(!), με μισθούς κάτω των 600 ευρώ (μικτά) και χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα άδειας και δώρα εορτών.
Γιαννιώτες νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά αναφέρουν ότι οι λόγοι που τους ώθησαν να πάρουν μέρος ήταν οι δυσκολίες που συνάντησαν στην εύρεση εργασίας, καθώς έλειπε από το βιογραφικό τους η επαγγελματική εμπειρία και οι εργοδότες δεν τους προτιμούσαν. Γι’ αυτό και προσδοκούν να ανοίξει μέσα από αυτά τα προγράμματα κάποιο παράθυρο για την μονιμοποίηση στο Δημόσιο, αφού παίρνουν μερικά μόρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Νομός Πρέβεζας βρίσκεται στις έξι πρώτες θέσεις της «μαύρης» λίστας της ανεργίας, με ποσοστό που ξεπερνά το 25%(!), ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης μιλάει για μια ακόμη πιο γκρίζα εικόνα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 65%, των ανέργων είναι γυναίκες!

Στο μεταξύ αυξητικές είναι οι τάσεις που παρουσιάζει η ανεργία και στο Νομό Ιωαννίνων, όπου οι άνεργοι υπολογίζονται στις 14.000. Επισημαίνεται ότι στο Νομό Ιωαννίνων η πλειοψηφία των ανέργων παραμένει χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες.

Στην Θεσπρωτία και στην Άρτα η ανεργία κυμαίνεται στο 17% και ως βασική αιτία θεωρείται η μείωση των σπουδαστών στα ΤΕΙ. Όμως οι συνδικαλιστές αμφισβητούν τα επίσημα αυτά στοιχεία και μιλούν για «κρυφή» ανεργία στην περιοχή μας, καθώς πολλά άτομα αναζητούν εργασία αλλά δεν μετριούνται στα στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται, στην πράξη, για «ανέργους-φαντάσματα» που όχι μόνο δεν δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση (π.χ. επιδόματα) αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος ούτε στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες νέοι από την Ήπειρο, εκπρόσωποι της λεγόμενης «γενιάς των 700 ευρώ», πτυχιούχοι στην πλειοψηφία τους, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη για να αποφύγουν την εργασιακή ανασφάλεια που υφίστανται στον τόπο μας. Η αδυναμία της Ηπειρωτικής αγοράς να τους απορροφήσει αλλά και η οικονομική κρίση κάνει τους νέους να στραφούν σε άλλες χώρες, όπου οι προοπτικές για εργασιακή αποκατάσταση είναι καλύτερες.

Δεν είναι λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ήπειρο που καταφεύγουν στην λύση της δεύτερης δουλειάς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνουν αυτοί  που δεν έχουν κάποια ειδικότητα ή πτυχίο είναι σερβιτόροι, ντελίβερι, οδηγοί κ.λπ. Οι επιχειρηματίες της νύχτας γενικά προτιμούν να απασχολούν στα μαγαζιά τους σε βοηθητικές δουλειές, άτομα που έχουν πρωϊνή εργασία, επειδή γλιτώνουν πολλά χρήματα από την κοινωνική ασφάλιση.

Στο μεταξύ πρόκειται να διαμορφωθεί νέο τοπίο στην αγορά εργασίας της Ηπείρου, αφού σύντομα πρόκειται να απελευθερωθεί η παροχή υπηρεσιών και επαγγελμάτων, να απλουστευθεί η διαδικασία άσκησης επαγγέλματος και να θεσπιστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασκεί, αν θέλει, οποιοδήποτε επάγγελμα στην Ήπειρο με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που το ασκεί ο ντόπιος. Παράλληλα, θα καταργηθούν και όλοι οι περιορισμοί που αναφέρονται σε αλλοδαπούς.
Η.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ της Ηπείρου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.