Νίκη των «επιγόνων» του Χάιντερ σε τοπικές εκλογές στην Αυστρία

Posted: 2 Μαρτίου 2009 in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΗ

Στο προπύργιό του, την Καρινθία

Απρόσμενη επιτυχία στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας σημείωσε ο «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», που ίδρυσε ο εκλιπών ακροδεξιός πολιτικός Γεργκ Χάιντερ. Συνεχίζονται με αυτό τον τρόπο οι επιτυχίες της «εποχής του φαινομένου Χάιντερ».

991406_b

Η τεράστια κινητοποίηση και η στήριξη ολόκληρου του προεκλογικού τους αγώνα στην εκμετάλλευση της μνήμης του, βοήθησαν τους επιγόνους του Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Οκτώβριο, να σημειώσουν μια απρόσμενη επιτυχία κατά τις τοπικές εκλογές στο θεωρούμενο ως «προπύργιό» του, το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας και να παραμείνουν πρώτη πολιτική δύναμη.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά το θάνατο του Χάιντερ στις 11 Οκτωβρίου, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το κόμμα του «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», κατόρθωσε να βελτιώσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το αποτέλεσμά του σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2004 στην Καρινθία, και να βρεθεί στο 45,6%, αυξάνοντας και κατά δύο -στις 17- τις έδρες του στην τοπική Βουλή.

Σε αντίθεση με όλες τις δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν μια αναμέτρηση «στήθος με στήθος» με το κόμμα του Χάιντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες -που ηγούνται στη Βιέννη της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- είναι οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών στην Καρινθία, και, έχοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων και τριών εδρών, περιορίζονται στο 28,8% και σε 11 έδρες.

Μετά την καταμέτρηση του 50% του αριθμού των ψηφοδελτίων στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), από τα άλλα κόμματα, το Λαϊκό αύξησε κατά τέσσερις μονάδες στο 15,8 % τη δύναμή του ενώ κατά 1,2 μονάδες στο 5,6% μειώθηκε το ποσοστό των Πρασίνων.

Το άλλο ακροδεξιάς απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων, που τον Απρίλιο του 2005 είχε διασπαστεί από τον μέχρι τότε αρχηγό του Γιεργκ Χάιντερ, περιορίσθηκε στο 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεργκ Χάιντερ υπήρξε ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός στην Ευρώπη, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, το Φεβρουάριο του 2000, με τον τότε κυβερνητικό συνασπισμό του με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα, παραμένοντας στην εξουσία μέχρι τέλη του 2006.

Η Καρινθία αποτέλεσε το «προπύργιο» στη σχεδόν 30χρονη πολιτική σταδιοδρομία του Χάιντερ, του οποίου το ακροδεξιάς απόκλισης αρχικό κόμμα, το Κόμμα των Ελευθέρων, διέθετε εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο δεύτερο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο, όπου σήμερα διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, στο Σάλτσμπουργκ, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση με την τοπική κυβερνήτη τους Γκάμπι Μπούργκσταλερ με ποσοστό 39% και 15 έδρες, που όμως υπολείπεται κατά 6,4 μονάδες και δύο έδρες του αποτελέσματος που είχαν πετύχει πριν πέντε χρόνια, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία απέσπασαν την πρώτη θέση από το Λαϊκό Κόμμα.

Στις σημερινές εκλογές στο Σάλτσμπουργκ, το Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε με 1,3 λιγότερες μονάδες στο 36,6%, στο 13,2% και κατά 4,5 μονάδες βελτιωμένο είναι το Κόμμα των Ελευθέρων, στο 7,3% από το 8% περιορίσθηκαν οι Πράσινοι, και στο 3,8% ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που συμμετείχε για πρώτη φορά.

Την απογοήτευσή της για τις απώλειες του κόμματος της στις σημερινές τοπικές εκλογές σε Καρινθία και Σάλτσμπουργκ -που ήταν και οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου στο οποίο το κόμμα της αναδείχθηκε νικητής- εξέφρασε σε πρώτες δηλώσεις της το βράδυ στη Βιέννη η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Λάουρα Ρούντας.

ΠΗΓΗ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.