ΚΥΠΡΟΣ: Βάζει νερά η λύση…

Posted: 5 Μαρτίου 2009 in ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Με προτροπή στελεχών της Επιτροπής και συνεργατών του Ρεν γίνεται κίνηση στην Ευρωβουλή για φάγωμα των 4 θεμελιωδών αρχών από την έκθεση Όμεν.

Η αντίληψη που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι η υπό συζήτηση λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν είναι εύκολο να συνάδει με την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όπως ισχύει σήμερα, και με τις τέσσερεις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ (ελευθερία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων, που περιλαμβάνουν τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, της εγκατάστασης και εκ των πραγμάτων της διακίνησης). Οι εκτιμήσεις αυτές αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσανατολίζεται προς τη λογική των αποκλίσεων και στην αποφυγή καλλιέργειας κλίματος ότι οι 4 βασικές ελευθερίες μπορούν να εφαρμοστούν στην υπό συζήτηση λύση του Κυπριακού χωρίς προβλήματα.

Η Επιτροπή

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η θέση του Ζακ Κριστόφ Φιλορί (Head of Unit) ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκή Κοινοβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου, όταν εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε ότι μπορούν στην υπό συζήτηση λύση του Κυπριακού να χωρέσουν οι 4 θεμελιώδεις ελευθερίες. Η θέση αυτή είχε και συνέχεια, αφού βολεύει και το φιλοτουρκικό μπλοκ. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κατόπιν επαφών και με στελέχη της Επιτροπής, κινητοποιούνται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβολή τροπολογιών επί της έκθεσης Όμεν που αφορά στην αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας και θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας στις 11 ή 12 Μαρτίου. Με τις τροπολογίες αυτές, εάν τελικώς, κατατεθούν, θα επιδιώκεται:

Οι θεμελιώδεις ελευθερίες

1) Όπως αφαιρεθεί από την παράγραφο για το Κυπριακό η αναφορά σε λύση επί των 4 θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. ΄Ηδη, η παράγραφος περιλαμβάνει τις 4 βασικές ελευθερίες ως προϋποθέσεις για την αποδοχή οποιασδήποτε μορφής λύσης συμφωνηθεί μεταξύ των μερών. Η θέση της Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Επίτροπο για Θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν είναι ότι μπορεί να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε μορφή λύσης συμφωνηθεί μεταξύ των μερών. Όταν είχε γίνει η δήλωση αυτή προέκυψαν αντιδράσεις, διότι με τη φράση οποιαδήποτε λύση μπορεί να υπονοηθεί και αυτή η οποία θα στηρίζεται στο πρωτογενές δίκαιο και θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι όποιες αποκλίσεις από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ υιοθετηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης ως πρωτογενές δίκαιο, οπότε, για την περίπτωση της Κύπρου, οι αποκλίσεις θα αποτελούν τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Αντί δηλαδή οι αρχές και αξίες της ΕΕ να ανατρέψουν τα τετελεσμένα της εισβολής, θα τα νομιμοποιήσουν είτε μέσω μόνιμων αποκλίσεων, που θα καταστούν τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου (πρωτογενές δίκαιο) είτε μέσω αποκλίσεων μακράς διαρκείας, που θα συνάδουν με τη γνωστή φράση ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Γι’ αυτό η κ. Όμεν, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρόσθεσε στη φράση περί της αποδοχής οποιασδήποτε μορφής λύσης -πράγμα το οποίο ήθελε και εισηγήθηκε η Επιτροπή- τη φράση ότι η οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση θα πρέπει να συνάδει με τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες.

Το ορόσημο

2) Όπως αφαιρεθεί το ορόσημο του 2009, που σημαίνει ότι εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τέλος του τρέχοντος έτους, τότε μπορεί να προκύψουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία. Στην ουσία επιδιώκεται όπως προσπεράσει ανώδυνα η Τουρκία την αξιολόγηση του 2009 αποσυνδέοντας:

α) Τις ευθύνες που έχει στο Κυπριακό ως κατοχική δύναμη. Γεγονός, που καλύπτεται ήδη πίσω από την πολλάκις διατυπωθείσα εκ μέρους του κ. Ρεν θέση ότι: Την ευθύνη στις συνομιλίες τη φέρου οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων του νησιού.

β) Τις τουρκικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και δη την εκπλήρωσή τους ως το τέλος του έτους (άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία).

Τροπολογία επί της έκθεσης

Η τουρκική πλευρά προβάλλει τον ισχυρισμό, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους Βρετανούς και σε στελέχη της Επιτροπής και ειδικότερα των επιτελείων Ρεν, ότι εφόσον οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι τουρκικές υποχρεώσεις θα διευθετηθούν μέσω της λύσης την οποία η Τουρκία θέλει ως το τέλος του έτους. Στη βάση αυτής της λογικής εκτιμάται από την Κυβέρνηση ότι μπορεί να επιδιωχθεί και η υποβολή τροπολογίας επί της έκθεσης Όμεν, με την οποία θα ζητείται και το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία κρατά παγωμένο, λόγω του ότι τουρκικά πολεμικά παρενοχλούν τις έρευνες για την ύπαρξη και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Πηγή: SigmaLive

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.