Κύπρος: Αρχεία που στάζουν αίμα!

Posted: 24 Μαρτίου 2009 in ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την κρίσιμη περίοδο 1967-1974 παραδόθηκαν χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να αποτελέσουν ουσιώδες συμπλήρωμα του Φακέλου της Κύπρου.

Τα έγγραφα παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν ο διευθυντής Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΕΦ, Αντισυνταγματάρχης Σοφούλης Παναγιώτου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν παρέδωσε στο ΓΕΕΦ έγγραφα της περιόδου 1964-66 και 300 φωτογραφίες της περιόδου 1963-74 που περιήλθαν στην κατοχή της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των ερευνών της. Πρόκειται για φωτογραφίες μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας και έγγραφα-φωτιά για μιαν άλλη σκοτεινή περίοδό της, σε νηπιακή ηλικία τότε, Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που έγγραφα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας εξέρχονται των απόρρητων φακέλων και παραδίδονται στο κοινοβούλιο.

Εντελώς άγνωστα γεγονότα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, είπε ότι η προσπάθεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των γεγονότων της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας. Υπάρχουν γεγονότα, επισήμανε, πολύ σημαντικά, τα οποία για τον πολύ κόσμο είναι εντελώς άγνωστα. Στόχος, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, είναι να αξιοποιηθεί επιστημονικά το υλικό που θα συγκεντρωθεί ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στη νεότερη γενιά και στις επόμενες γενιές για να γνωρίζουν τι έγινε.

Χρήσιμο εργαλείο

Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είπε ότι τα έγγραφα που παρέδωσε το ΓΕΕΦ θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, ώστε στο τέλος να λάμψει όλη η αλήθεια. Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε λύπη γιατί σημαντικά έγγραφα που κατείχε η Εθνική Φρουρά δεν βρίσκονται στο υλικό που παραδόθηκε, επειδή καταστράφηκαν από τους πραξικοπηματίες. Η συσκότιση που προκύπτει από την απώλεια γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από άλλες πηγές.

Θα ολοκληρωθεί το 2010

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι το έργο της Επιτροπής προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2010. Στο σχετικό πόρισμα δεν θα αποδίδονται ευθύνες αλλά θα καταγράφονται τα στοιχεία και τα γεγονότα καθώς και οι εκδοχές των πρωταγωνιστών. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στη «Σημερινή» ότι γίνεται πολύ σκληρή δουλειά αθόρυβα και ήδη έχει συγκροτηθεί μια πολύ καλή παρακαταθήκη στοιχείων που μπορούν να τύχουν μελλοντικής αξιοποίησης. «Εξαρχής, επισημαίνει, δεν θέλαμε να κάνουμε τις έρευνές μας με τη μάχαιρα να επικρέμμαται στους εξεταζόμενους. Ρωτήσαμε τα πάντα και έχουμε συγκλονιστικό υλικό και άγνωστες λεπτομέρειες για πολύ κρίσιμες ώρες για την Κύπρο. Το υλικό αυτό, αφού επιλεγούν τα κατάλληλα άτομα, θα αξιολογηθεί και θα δοθεί για βαθύτερη ιστορική γνώση στις γενιές που ακολουθούν. Θα δοθεί ακόμη στην πολιτική ηγεσία που χειρίζεται κρίσιμα θέματα για να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που ζήμιωσαν την Κύπρο». Σε ερώτηση γιατί αργήσαμε τόσο γι’ αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας εργασία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε: «Κάλιο αργά παρά ποτέ».

Στην Αθήνα

Στο μεταξύ, η Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου συνεχίζει να επιδιώκει την πρόσκλησή της στην Αθήνα όπου θα μελετήσει το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Βουλή των Ελλήνων στη δική της έρευνα για το Φάκελο της Κύπρου. Αυτό το Φάκελο που έμεινε ερμητικά κλειστός, γιατί περιλαμβάνει τη βαριά ευθύνη του έθνους έναντι της Κύπρου που πολέμησε και διχοτομήθηκε μόνη και προδομένη, ανυπεράσπιστη μπροστά στις ορδές του Αττίλα.

Η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο αυτό το κρίσιμο ραντεβού με την Ιστορία όσο και αν το θέμα επηρεάζει την τρέχουσα πολιτική ζωή της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ : SigmaLive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s