Η τύχη είναι το ψευδώνυμο του θεού όταν δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του.
Τύχη!!!! Μια λέξη που καθημερινά έρχεται στα χείλη μας! Πότε την βρίζουμε και πότε την παρακαλάμε! Πότε την αγαπάμε και πότε την καταριόμαστε! Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν στην τύχη, αν και πολλοί ντρέπονται να το ομολογήσουν. Όλοι την προκαλούν κι ελπίζουν πως θα τους χαμογελάσει! Ευτυχείς εκείνη που τους άγγιξε! Δυστυχείς εκείνοι που τους αγνόησε! Ποιά είναι όμως η τύχη;
ΤΥΧΗ !!!! Θεά της σύμπτωσης, του απροσδόκητου του καλού μα και του κακού η θεά της ευτυχίας των αρχαίων Ελληνικών πόλεων. Ο Ησίοδος λέει πως ήταν κόρη του Ωκεανού ή του Νηρέα και της Τηθίος, ο Πίνδαρος την ονομάζει και Φερέπολιν, κόρη του Ελευθέρου Διός ή του Προμηθέα. Την θεωρεί μία από τις Μοίρες, που έχει λιγότερη δύναμη από τις αδελφές της. Ως ευμενής θεά του πεπρωμένου λατρευόταν με την επωνυμία «Αγαθή Τύχη» στην Αρχαία Ολυμπία, όπου είχε δικό της βωμό. Στους Ορφικούς ύμνους είναι η κόρη του Ευβουλέως. Είναι συνδεδεμένη με την Ελπίδα, τον Καιρό και τη Μοίρα. Μαζί της ταυτίσθηκε και η θεά των Ρωμαίων Φουρτούνα.
Η Τύχη θεωρείται ο αγαθός δαίμων, που μεσολαβεί μεταξύ θεών και ανθρώπων. Ως θεά, που καθορίζει την ανθρώπινη ζωή απεικονίζεται να κρατά πηδάλιο, σαν σύμβολο της κατεύθυνσης, την οποία έδινε σε όλους τους ανθρώπους.
Φημισμένο είναι το χρυσελεφάντινο άγαλμά της, που είχε αφιερώσει ο Ηρώδης ο Αττικός στο ναό της κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Παλαμίδης είχε αφιερώσει τα πρώτα ζάρια, τα οποία (κατά την παράδοση) είχε επινοήσει ο ίδιος, στο ναό της στο Άργος.
Η προσέλκυση της καλής τύχης είναι μια πανάρχαια συνήθεια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοιά της. Το γούρι έχει στόχο να προσελκύσει την τύχη. Η μασκότ, είναι ένα αντικείμενο ή ζώο πραγματικό ή φανταστικό, αληθινό ή ψεύτικο, το οποίο χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο.
Ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όλοι αναζητούμε την καλή τύχη. Μερικά γούρια ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την καλή τύχη, όπως το ρόδι, η αγριοκρεμμύδα, το φλουρί της βασιλόπιτας, το πέταλο του αλόγου, οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες και το τετράφυλλο τριφύλλι.
Τυχερός θεωρείται αυτός που θα κερδίσει το ασημένιο ή χρυσό «φλουρί», το χρώμα του οποίου θεωρείται ότι εξαφανίζει τη γρουσουζιά. Το ασημένιο ή χρυσό χρώμα του, λειτουργεί κατά της βασκανίας. Η δύναμή του από το ψωμί, που μαζί του ζυμώθηκε και ψήθηκε, φέρνει γονιμότητα στα κτήματα του σπιτιού. Ο «Σταυρός» του, αν είναι κωνσταντινάτο, δίνει θεϊκή προστασία. Γι’ αυτό συχνά το εξαγοράζουν, για να μένει πάντα στο σπίτι και το φυλάνε κοντά στις εικόνες, επειδή φέρνει ευτυχία σε όποιον το κρατά, αλλά και σ’ εκείνους που έχουν σχέση μαζί του.
Το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας κάθε Πρωτοχρονιά. Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση “‘εσπασε το ρόδι” που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα ή το αντίθετο σε περίπτωση γρουσουζιάς “θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά”.
Την αγριοκρεμμύδα την κρεμάμε έξω απ’ το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι αρχαίοι Ελληνες τη θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας και μεγάλο όπλο απέναντι στο μάτιασμα.
Το πέταλο θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης από το κακό μάτι. Κατά την παράδοση πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα πάνω. Το πέταλο φέρνει γούρι, αρκεί να το βρει κανείς τυχαία και να έχει εφτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο.
Το τετράφυλλο τριφύλλι λέγεται ότι το πήρε φεύγοντας η Εύα από τον Παράδεισο. Εκτός από γούρι, θεωρείται και ερωτικό φίλτρο, ειδικά αν τα φυλλαράκια του έχουν σχήμα καρδιάς.
Μαύρες γάτες, αράχνες και άλλα διάφορα υπηρετούν την κακή τύχη και τρομοκρατούν τους προληπτικούς.
Παλιά πίστευαν οτι τα καλά πνεύματα ζούσαν μέσα στα δέντρα.Έτσι λοιπόν θεωρούσαν οτι χτυπώντας ένα ξύλο ήταν σαν μια επίκληση των καλών αυτών πνευμάτων για προστασία από το κακό. Όταν βρίσκεις ένα κέρμα στο δρόμο η μέρα σου θα συνοδεύεται από καλή τύχη.
Τα δελφίνια που κολυμπούν δίπλα σ ένα πλοίο είναι σημάδι καλής τύχης.
Αν θες να πάνε καλά οι δουλειές σου να τις ξεκινάς με κάθε νέα πανσέληνο.
Καλή τύχη θα έχεις αν περπατάς στη βροχή.
Έχει νέα σελήνη ; Πιάσε κάτι χρυσό και κάνε μια ευχή. Θα πιάσει!
Όταν η κουκουβάγια λαλήσει τρείς φορές κάποιος θα πεθάνει!
Μην κόβεις νύχια την Παρασκευή!
Σε τρώει η μύτη σου ; Κακός οιωνός…
Μην σκοτώνεις σπουργίτια διότι λέγεται οτι αυτά κουβαλούν τις ψυχές των νεκρών κι αν εγκληματίσεις θα σε καταραστούν…
ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Όποιου του μέλλει να πνιγεί, δεν πάει από κρεμάλα.
Οι πουτάνες κι οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές.
Όλα είναι του μυαλού κι η παντρειά της τύχης
Τύχη μη πίστευε.
Άνθρωποι τύχης είδωλον επλάσαντο, πρόφασιν ιδίης αβουλίης.
Δημόκριτος,
Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει.
Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει.
Η τύχη βοηθάει τον τολμηρό.
Αυτός κοιμάται κι η τύχη του δουλεύει.
Πουτάνας τύχη δεν χάνεται.
Τα χρήματα τοις πλουσίοις η τύχη ου δεδώρηται, αλλά δεδάνικεν.
Μηδενί συμφοράν ονειδίσης. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον.
Η κακή τύχη είναι κακός σχεδιασμός, κακή εκτέλεση, κακή προετοιμασία, κακή σημασία στη λεπτομέρεια.
Norm Stewart,
Η τύχη σ’ αρπάζει απ’ τα μαλλιά, αλλά η ίδια είναι φαλακρή.
Stendhal
Η τύχη χτυπάει την πόρτα σου μόνο μια φορά, αλλά η ατυχία έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή.
Laurence J Peter
Σίγουρα υπάρχει η ανωτέρα δύναμις, που κινεί τα νήματα της ανθρώπινης ζωής! Ο άνθρωπος αρκεί να το θελήσει μπορεί ν’ αλλάξει ένα μέρος της τύχης του! Ίσως μπορέσει να ξεφύγει, από πολλές κακοτοπιές! Είναι όμως ανίσχυρος μπροστά στην δύναμη των φυσικών φαινομένων και την προκαθορισμένη πορεία του προς τον θάνατο.