Χύδηρα: Ένα μουσείο χωρίς πίνακες

Posted: 9 Απριλίου 2009 in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΗ

02-15232800

Το πρώτο, εξ ολοκλήρου, ψηφιακό μουσείο Τέχνης έχει δημιουργηθεί στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο κορυφαίος Ελληνας εικαστικός Γεώργιος Ιακωβίδης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την περασμένη Κυριακή έξω από το κτίριο, στη δυτική Λέσβο, για να τιμήσει τον σπουδαίο Ελληνα ζωγράφο και ταυτόχρονα το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ιδρυμα «Νικόλαος Γ.Παπαδημητρίου», που δημιούργησε το πρωτοποριακό μουσείο.

47727_b_tn_moyseio_iakwbidh1

«Ηθελα να δημιουργήσω κάτι στο χωριό για να το αναδείξουμε, καθώς είναι ξεχασμένο, και επέλεξα να προβάλουμε τη ζωή και το έργο του Ιακωβίδη, που γεννήθηκε στα Χύδηρα», μας ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδημητρίου. «Το να κάνεις ένα μουσείο για τον Ιακωβίδη, χωρίς πίνακες είναι μάλλον ουτοπία. Αυτή την ουτοπία τη μετατρέψαμε σε τόλμη. Πέρασε καιρός συζητήσεων και μελετών για να δημιουργήσουμε το πρώτο, εξ ολοκλήρου, ψηφιακό μουσείο. Από δω και πέρα οποιοσδήποτε μιλήσει για ψηφιακό μουσείο, θα μνημονεύει τα Χύδηρα».  Το Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης» (1853-1932) βρίσκεται σε νεόδμητο κτίριο εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων. Εχει τρία επίπεδα, στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής και είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη. Τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν.

coucou

Στο μουσείο κυριαρχούν οι οθόνες TFT, αφής, κινηματογραφικής προβολής, ολογραφικών παραστάσεων, αλλά και δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες. Κινούμενες εικόνες αναλύουν το έργο του Ιακωβίδη, ενώ υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση στις επίτοιχες οθόνες και τις οθόνες αφής του πρώτου ορόφου. Στο ισόγειο ο επισκέπτης απολαμβάνει εικονογραφήσεις του Ιακωβίδη, σε σημαντικές εκδόσεις της εποχής τα σχέδιά του για μετάλλια και νομίσματα. Υπάρχουν φωτογραφίες από τα εργαστήριά του σε Μόναχο και Αθήνα και οι διακρίσεις που του απονεμήθηκαν.

vermeermusic-lesson

Παρουσιάζονται οι επιδράσεις που δέχτηκε ο ζωγράφος από τον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα, όπως και από τη γερμανική ζωγραφική, πρωτότυπες σκηνές της οικογενειακής ζωής και η ιδιαίτερη προβολή της παιδικής μορφής, μυθολογικά θέματα και σχέδια γυμνού, προσωπογραφίες, τοπία και η ενσωμάτωση σ’ αυτά, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες. Σε εκείνους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν απευθύνεται το CD-Rom «Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του», ενώ για τους μαθητές προβάλλεται το εκπαιδευτικό CD-Rom «Στο ατελιέ του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη» στο υπόγειο του Μουσείου. Με απλή γλώσσα και ελκυστικά διαδραστικά «εργαλεία» και παιχνίδια, η εφαρμογή αναλαμβάνει να μυήσει τους μικρούς φίλους του ψηφιακού μουσείου στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του εικαστικού, που άφησε τη σφραγίδα του στη νεοελληνική ζωγραφική.

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Πηγή: Ελευθεροτυπία 02/09/2008

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.