ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΖΑΙΟΥ: «TOWER- TOWER»

Posted: 9 Ιουνίου 2009 in ΕΛΛΑΔΑ

Για ένατη συνεχή χρονιά ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο γίνεται τόπος πολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπης δημιουργίας μέσα από τη συνύπαρξη διεθνών καλλιτεχνών και σύγχρονων αισθητικών ρευμάτων.

1

Η καλλιτεχνική έκθεση  «TOWER- TOWER»  έχει θέμα της, το πάντρεμα της τέχνης με το χώρο. Ο Στέλιος Κρασανάκης και ο Μάριος Βαζαίος προσκαλούν τον κορυφαίο εικαστικό δημιουργό Νίκο Αλεξίου να συμμετάσχει με τις καλλιτεχνικές του γνώσεις στην αποκαλυπτική διοργάνωση της τέχνης με τίτλο: «TOWER- TOWER. Νίκος Αλεξίου – Η Συλλογή», η οποία θα ξεκινήσει από της 18 Ιουλίου μέχρι και της 3 Σεπτεμβρίου 2009, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 17:00 στον Πύργο Μπαζαίου, στην ενδοχώρα του νησιού.

6

Ξεκινώντας από τον πλήρη εναρμονισμένο χώρο του νησιού, τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές συνθήκες του τόπου, όπως φαίνεται από τον τίτλο «TOWER-TOWER» (Πύργος – Πύργος), ο Νίκος Αλεξίου αποκαλύπτει για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό τη συλλογή του, που αποτελείται από εβδομήντα Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως: Adam Chodzko, Alexandros Georgiou, Amy O’Neill, Andisheh Avini, Antonis Kiriakoulis, Deanna Maganias, Elena Poka, Ilias Kafouros, Jim Shaw, Jimmie Durham, Kostis Velonis, Leonidas Papadopoulos, Mantalina Psoma, Maria Papadimitriou, MSaz, Simon Periton, Minas, Spyros Litinas, Stephen Dean, Vasso Gavaise, Vangelis Vlahos κ.ά. Στο ιδιόμορφο αλλά και δεκτικό εσωτερικό του πύργου, η συλλογή προσφέρεται να κινητοποιήσει τη φαντασία και τη λογική εκείνου που το παρουσιάζει και φυσικά εκείνου που το παρατηρεί…

Ο Πύργος

Γύρω στο 1600 με διαφορετικές χρονικές περιόδους κατασκευάστηκε από μοναχούς το τριώροφο κτίσμα του πύργου με τους παράπλευρους βοηθητικούς χώρους. Χτίστηκε επάνω σε παλαιότερο βυζαντινό ναΐσκο του Τίμιου Σταυρού τον οποίο και ενσωμάτωσε. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα λειτούργησε ως ομώνυμο μοναστήρι, πέρασε στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους. Για αρκετές δεκαετίες κατοικούσαν εκεί οικογένειες κεραμοποιών όπου ζούσαν και κατασκεύαζαν τα κεραμικά τους. Στα τέλη του 19ου αιώνα αποκτήθηκε από την παλαιότερη οικογένεια του νησιού την οικογένεια Μπαζαίου, Ενετικής καταγωγής η οποία  το χρησιμοποιούσε ως υποστατικό, αλλά και σαν τόπο αναψυχής. Ο σημερινός απόγονος της οικογένειας και ιδιοκτήτης, παράλληλα με τη συντήρηση επινόησε ένα νέο ρόλο για το κτίσμα, καθώς από το 2001 λειτουργεί ως χώρος τέχνης, παιδείας και πολιτισμού.

Η Συλλογή

Η συγκέντρωση έργων τέχνης νεότερης και νεότατης τέχνης από ένα σύγχρονο δημιουργό δεν θα μπορούσε να ειδωθεί  μονοδιάστατα ως συλλογή έργων τρίτων, καθώς συνιστά ένα προσωπικό και εξελισσόμενο έργο του ίδιου του καλλιτέχνη- συλλέκτη.

Όπως παρατηρεί ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης «η συλλογή του Αλεξίου αποτελεί μια πρώτης τάξεως αλληγορία του συλλεκτικού χαρακτήρα που διαπερνά την καλλιτεχνική πρακτική του. Η ίδια η συλλεκτική δραστηριότητα αποτελεί μηχανισμό παραγωγής και πεμπτουσία του έργου του… Μια προτίμηση στο έλασσον είναι αναγνωρίσιμη στα έργα που συλλέγει, με τα οποία καθένας μπορεί συναρμολογήσει και να αποσυναρμολογήσει δικές του αφηγήσεις. Θα έλεγα μάλιστα πως όσο πιο προσωπικό και έλασσον είναι το έργο τόσο μείζονος σημασίας γίνεται η παρουσία του στη συλλογή. Το «γραφικό σημείωμα», η πτύχωση και το ίχνος στοιχειώνουν σ’ αυτή τη συλλογή, σε αντιπαράθεση με το θορυβώδες και το μεγαλόσχημο. Πρόκειται, εξάλλου, για έργα με τα οποία, ως επί το πλείστον, μάθαμε τους καλλιτέχνες τους.

Ωστόσο, μια τέτοια επισήμανση δεν μας αποκρίνει από την προεξάρχουσα ιδιαιτερότητα της συλλογής. Η συγκρότηση της είναι αδιαχώριστη από τη ίδια την δημιουργία». Η παρουσίαση της στον Πύργο Μπαζαίου ας θεωρηθεί αφετηρία μιας διαδρομής, η οποία θα διαμορφώνεται με το χρόνο, όσο συσσωρεύονται έργα και εναλλάσσονται οι χώροι που τα φιλοξενούν.

Επιμέλεια: Νίκος Αλεξίου
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση, Πολιτισμικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΑΙΩΝ
Πρατίνου 72, 11634 Αθήνα
Τηλ.2107258741,

Πηγές: ΑΠΕ & ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΖΑΙΟΥ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.