Στη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων, εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών από την περιοχή του Κισσάβου, στοχεύουν η Νομαρχία Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν από κοινού και η οποία πήρε πράσινο φως και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα θα αξιολογηθούν ως προς τις βιολογικές τους ιδιότητες- ειδικά για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, τη δράση τους έναντι καρκινικών κυττάρων- και θα δοκιμαστούν σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί, αν μπορούν να δράσουν αντιοξειδωτικά.

Το έργο περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί καταγραφή και συλλογή φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στην περιοχή του Κίσαβου, ανάλυση χημικών και βιοχημικών χαρακτηριστικών των βοτάνων και άλλων συστατικών της χλωρίδας της περιοχής, σε συνεργασία με τα άλλα ερευνητικά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο έργο, ως προς τα μικροσυστατικά.

Επίσης, θα γίνει λεπτομερής μελέτη ως προς τις βιολογικές ιδιότητες, με έμφαση στην αντιοξειδωτική δράση των φαρμακευτικών αυτών φυτών, που είναι ευρέως ενδημικά της περιοχής Κίσαβου, Μαυροβουνίου.

Η ανάλυση των συστατικών αναμένεται να καταδείξει ότι, η συγκέντρωση μικροσυστατικών σε κάθε βότανο διαφέρει σημαντικά ακόμη και σε συγγενή είδη άλλων περιοχών ή ακόμη και της ίδιας περιοχής. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των βοτάνων και στην εξέταση των πιθανών νέων χρήσεων για φαρμακευτικούς ή διατροφικούς λόγους. Θα γίνουν δοκιμές για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των εκχυλισμάτων με πλήθος μοριακών τεχνικών.

βοτανα

Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση των εκχυλισμάτων των φαρμακευτικών φυτών που θα προεπιλεγούν από την προηγούμενη φάση ή των εκχυλισμάτων τους, σε διάφορα παραδοσιακά τρόφιμα της περιοχής προς εμπλουτισμό τους, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι), προϊόντα κρέατος, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Παράλληλα, θα δοκιμασθούν μία σειρά άλλων προϊόντων στα οποία αναμένεται να υπάρχει σημαντική συνεργιστική δράση των βοτάνων, όπως εμπλουτισμό ελαίων (π.χ. ελαιολάδου για παραγωγή ελαίων υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας ή προσθήκη σε αλκοολούχα ποτά όπως το τσίπουρο για παραγωγή νέων προϊόντων με πιθανή βιολογική δράση).

Θα πραγματοποιηθούν ακόμη αρκετές δοκιμές με διαφορετικές παραμέτρους παραγωγής, όπως σύστασης αλλά και τρόπων παρασκευής των τροφίμων και θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα προϊόντα που θα παραχθούν, όταν φθάσουν να παράγονται μαζικά, να παράγονται εύκολα σε μονάδες που πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.

Στην τρίτη φάση, αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των νέων προϊόντων, όλων των δοκιμών. Ο βασικός ποιοτικός έλεγχος των παραγόμενων τροφίμων με ενόργανες μεθόδους ανάλυσης για χημικές, φυσικές (ρεολογικές ιδιότητες, υφή, χρώμα, κ.α.) και μικροβιολογικές παραμέτρους αλλά και ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας πάνελ εξειδικευμένων δοκιμαστών, ειδικών στο κάθε προϊόν ή προσωπικού που θα εκπαιδευθεί για το σκοπό αυτό.

ελιά

Θα γίνει επίσης χημική και διατροφική ανάλυση των νέων προϊόντων για να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν τροποποιήσεις στην περιεκτικότητα κάποιων συστατικών, μετά την προσθήκη των βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους, όπως για παράδειγμα η μείωση της οξείδωσης των λιπών λόγω της παρουσίας των αντιοξειδωτικών ουσιών των βοτάνων. Θα πραγματοποιηθούν αρκετές δοκιμές οργανοληπτικού ελέγχου ιδιαίτερα για τα προϊόντα των τελικών δοκιμών. Τα προϊόντα θα ελεγχθούν τόσο αμέσως μετά την παρασκευή του προϊόντος, όσο και μετά από αρκετό χρόνο.

Στην τέταρτη και τελευταία φάση αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των νέων εμπλουτισμένων τροφίμων προς τις βιολογικές τους ιδιότητες, ειδικά αντιοξειδωτική δράση.
Επίσης, θα αξιολογηθεί η πιθανή δράση των συστατικών των τροφίμων έναντι καρκινικών κυττάρων, καθώς και ο ρόλος των νέων αυτών τροφίμων ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες με δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας, ο οποίος είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της προσπάθειας, το έργο αυτό αναμένεται να αναδείξει τις σημαντικές βιολογικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών του Κίσαβου και ταυτόχρονα να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των φυτών, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων, με προφανές ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία.

«Ένα γιαούρτι με εκχύλισμα από ελιά ή φρούτα, πλούσιο σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση- εξηγεί ο κ. Κουρέτας- θα δίνει στο τρόφιμο ενδιαφέρουσες ιδιότητες και ταυτόχρονα μπορεί να παρακινήσει και το ενδιαφέρον των εργοστασίων τροφίμων για την παρασκευή νέων βιολειτουργικών τροφίμων με καινοφανείς ιδιότητες».

Για το σκοπό αυτό, καταλήγει, χρειάζεται η σε βάθος μελέτη των διαφόρων εκχυλισμάτων τοπικών φυτών εάν και τα πόσον ασκούν αντικαρκινική δράση, με βάση την σύγχρονη τεχνολογία της μοριακής βιολογίας, σε ευκαρυωτικά κύτταρα, όπως παρουσιάζεται στην παρούσα ερευνητική πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s