Εντυπωσιακά και ως ένα βαθμό αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αναδεικνύει η ποιοτική ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της 4ης Οκτωβρίου καθώς και των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών τους. Τα στοιχεία που παρατίθενται ακολούθως προέρχονται από την συνδυαστική (exit poll και κυλιόμενο βαρόμετρο) έρευνα της δημοσκοπικής εταιρίας V-PRC. Σκιαγραφούν το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου των έξι πλειοψηφίσαντων κομμάτων και περιγράφουν το ποσοστό συνοχής κάθε ενός εξ’ αυτών.
ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εντυπωσιακή συσπείρωση. Ενενήντα τέσσερις στους εκατό πολίτες που το είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2007 το προτίμησαν ξανά στις προχθεσινές. Η κομματική του συνοχή ήταν εντυπωσιακή αφού οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του προς άλλα κόμματα υπήρξαν ελάχιστες. Ισχυρή υπήρξε επίσης η διείσδυσή του στους νέους ψηφοφόρους (ποσοστό 42%). Ως προς την κοινωνικοοικονομική διαστρωμάτωση των εκλογέων, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους. Σημαντική, ωστόσο, ήταν η επιρροή του και στον οικονομικώς μή ενεργό πληθυσμό, δηλαδή στις νοικοκυρές, στους συνταξιούχους και στους ανέργους. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε υψηλά ποσοστά διείσδυσης στις μέσες ηλικίες αλλά και σε άτομα με χαμηλό ή μέσο επίπεδο εκπαίδευσης. Οι ψηφοφόροι του αυτοπροσδιορίζονται ως «Κεντρώοι» ή «Αριστεροί» ενώ σημαντικό ποσοστό τους θεωρεί ότι οι έννοιες αυτές δεν έχουν πια ιδιαίτερη σημασία. Αναφορικά με την αστικότητα της κατοικίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί ισοκατανομή.
ΝΔ
Μεγάλες απώλειες ψηφοφόρων και αθρόες μετακινήσεις προς κάθε άλλο κόμμα που διεκδικούσε έδρες στο Κοινοβούλιο, παρατηρούνται κατά την εξέταση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της ΝΔ. Εντεκα στους 100 πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 2007 πήγαν φέτος στο ΠΑΣΟΚ. Εξι στους 100 κατέφυγαν στο ΛΑΟΣ. Απειροελάχιστη ήταν η μετατόπιση προς τους Οικολόγους – Πράσινους (2%), το ΚΚΕ (1%) και το ΣΥΡΙΖΑ (1%). Η ΝΔ υπερτερεί στην περιφέρεια και προσελκύει, μετά το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό νέων ψηφοφόρων (21%). Ωστόσο, παρουσιάζει μεγαλύτερη διείσδυση στους ηλικιωμένους και στα άτομα κατώτερου μορφωτικού επιπέδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μεγάλη συγκέντρωση ψηφοφόρων από τις τάξεις των συνταξιούχων, των νοικοκυρών αλλά και από τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες.
ΚΚΕ
Μεγάλη αλλά όχι καθολική ήταν η κομματική συνοχή των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Αγγιξε το 80% των ψηφοφόρων του 2007. Παρά τον φαινομενικά μονολιθικό λόγο και παρουσία του, το ΚΚΕ επικοινωνεί εκλογικά με σχηματισμούς όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Στις φετινές εκλογές, η μεγαλύτερη μετατόπιση έγινε προς το ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 12%), ύστερα προς το ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό 3%) ενώ ένας στους 100 ψηφοφόρους που το 2007 δήλωναν Κομμουνιστές στράφηκαν φέτος στη Νέα Δημοκρατία και άλλοι τόσοι «ανακάλυψαν» το ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ είναι κατά βάση «ανδρικό» κόμμα και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του στην δυναμική ηλικία των 25 – 34 ετών. Απευθύνεται κυρίως στα ανώτερα μορφωτικά επίπεδα του πληθυσμού που ζουν σε αστικές περιοχές και έχει μεγάλη διείσδυση στους μαθητές, φοιτητές ανέργους αλλά και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ψηφοφόροι του κόμματος στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί».
ΣΥΡΙΖΑ
Μαζικές διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (26%) αλλά και προς το ΚΚΕ (10%) και τους Οικολόγους (8%) παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μικρότερη υπήρξε η μετατόπιση προς τα υπόλοιπα κόμματα και το ΛΑΟΣ, σε ποσοστό μόλις 1%, ωστόσο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν παρατηρήθηκε δεξιά μετατόπιση προς τη Νέα Δημοκρατία. Ενισχυμένος στα αστικά κέντρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κόμμα της «νεολαίας», προσελκύοντας, κυρίως, άνδρες νεαρής ηλικίας (18 ? 24). Παρουσιάζει μεγάλη επιρροή στους φοιτητές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι τρίτο κόμμα επιλογής των νέων ψηφοφόρων με ποσοστό 11%.
ΛΑΟΣ
Ο «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» τροφοδότησε με ψηφοφόρους του το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, υπήρξε όμως και καλός υποδοχέας. Σε ποσοστό 19% οι ψηφοφόροι του μετακινήθηκαν προς την ΝΔ και σε ποσοστό 14% προς το ΠΑΣΟΚ. Μικρότερες αλλά όχι αμελητέες πολιτικά είναι οι διαρροές προς τους Οικολόγους Πράσινους (3%), το ΣΥΡΙΖΑ (2%), το ΚΚΕ (1%) και τα υπόλοιπα κόμματα (3%). Το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου του ΛΑΟΣ είναι: Ανδρας μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ηλικίας 35 έως 54 ετών και κάτοικος αστικών και ημιαστικών περιοχών. Στην πλειονότητά τους τους οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ είτε ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό είτε τελούν σε καθεστώς ανεργίας, αυτοπροσδιορίζονται «Δεξιοί» ή «Κεντρώοι» ενώ μεγάλο ποσοστό τους θεωρεί ότι δεν υφίστανται τέτοιοι διαχωρισμοί.
Οικολόγοι – Πράσινοι
Προς το ΠΑΣΟΚ (23%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (11%) μετακινήθηκε μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων των Οικολόγων Πράσινων. Μικρότερη είναι η μετατόπιση προς το ΛΑΟΣ (6%), τη ΝΔ (2%) και το ΚΚΕ(2%). Το κόμμα παρουσιάζει παρόμοια επιρροή και στα δύο φύλα με διείσδυση σε αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες. Μεγαλύτερη είναι η επιρροή στους επιχειρηματίες, στους μισθωτούς στου ιδιωτικού τομέα αλλά και στους ανέργους. Με βάση τα ευρήματα, το προφίλ του ψηφοφόρου των Οικολόγων Πράσινων σκιαγραφείται ως άτομο νεαρής ηλικίας 25 -34 που ζει κυρίως σε αστικές περιοχχές και διαθέτει υψηλή μόρφωση. Όσον αφορά την πολιτική αυτοτοποθέτησή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται «απολιτίκ» με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να δηλώνει ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα. Ένα μικρότερο ποσοστό τοποθετείται ιδεολογικά στον κεντρώο και αριστερό χώρο ενώ ελάχιστοι δηλώνουν ότι αισθάνονται «Δεξιοί». ΄
Δήμητρα Γκούντρα
Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
helectra