Ενας αρχαίος ναός δίπλα στο θέατρο των Αχαρνών, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την πλατεία του δήμου, εντοπίστηκε το κέντρο λατρείας της Ιππίας Αθηνάς.

1. Ρωμαϊκή αγροικία στο Μονοπάτι Αχαρνών με δεκάδες δωμάτια, εσωτερικές αυλές, αποθήκες, δεξαμενές, λουτρό με υπόκαυστα. 2. Ερυθρόμορφος κρατήρας του λεγόμενου Ζωγράφου της Φλωρεντίας, που απεικονίζει τη βράβευση με ταινίες ενός νεαρού αθλητή από μία πτερωτή και μία άπτερο Νίκη, από τον αρχαίο δήμο της Περγασής. 3. Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών (4ος αι. π.Χ.) το οποίο λειτουργούσε ως τον 14ο αι. μ.Χ. και ανακαλύφθηκε σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την κεντρική πλατεία του σύγχρονου δήμου.

Τον ναό της Ιππίας Αθηνάς, η οποία λατρευόταν στον αρχαίο δήμο των Αχαρνών, εντόπισαν οι ανασκαφές δίπλα ακριβώς στο αρχαίο θέατρο, το οποίο επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα! Ενας ισχυρός τοίχος χτισμένος με μεγάλους ογκολίθους είναι η πρώτη ένδειξη για τον ναό, συγκεκριμένα το θεμέλιο της κρηπίδας του, όπως πιστεύει η αρχαιολόγος κυρία Μαρία Πλάτωνος η οποία διενεργεί την ανασκαφική έρευνα. Και όταν απομακρυνθεί το παλιό ισόγειο εργαστήριο αλουμινοκατασκευών που βρίσκεται από πάνω, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για την αποκάλυψη του σημαντικότατου ιερού των Αχαρνέων. Η θέση του μάλιστα όπως και του αρχαίου θεάτρου φυσικά, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την κεντρική πλατεία του σύγχρονου δήμου, μαρτυρεί ότι το κέντρο και του αρχαίου δήμου βρισκόταν ακριβώς εκεί!

Αλλά δεν ήταν αυτή η μόνη έκπληξη που επεφύλαξε στο κοινό της η κυρία Πλάτωνος προχθές το βράδυ στην ομιλία της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σχετικά με τον «πολυανθρωπότερο», κατά τον Θουκυδίδη, δήμο της πόλης – κράτους των Αθηνών. Το μεγαλύτερο νεκροταφείο που έχει ανασκαφεί ως τώρα, με 400 τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα, βρέθηκε στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών. Μικρότερα νεκροταφεία και μεμονωμένοι τάφοι, οδικές αρτηρίες, παρόδια ιερά, αρδευτικά έργα, ρωμαϊκές βίλες, πολλά επιτύμβια μνημεία και σημαντικές επιγραφές φανερώνουν τον πλούτο και την άνθηση μιας μεγάλης περιοχής επί αιώνες.

Μία πολύ σημαντική επιγραφή του 4ου αιώνα π.Χ. στην οποία αναφέρεται το ιερό της Αθηνάς Ιππίας και το θέατρο των Αχαρνών – βρέθηκε σε δεύτερη χρήση ως κάλυμμα αγωγού σε δημόσιο βαλανείο πίσω από τη βυζαντινή εκκλησία του Αϊ-Γιάννη κοντά στο θέατρο, αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση του κέντρου του αρχαίου δήμου, ενώ τη θέση του ιερού της Ιππίας Αθηνάς φανερώνουν δύο αναθηματικές επιγραφές: Η μία από κάποια ιέρεια της θεάς και η άλλη από έναν άνδρα ονόματι Πομπήιο ο οποίος αφιέρωνε στον ναό για τα αγροτικά Διονύσια.

Ανάμεσα στο μέγα πλήθος των ευρημάτων αξίζει να αναφερθεί και η μαρμάρινη θήκη η οποία βρέθηκε κοντά στο δημαρχείο των Αχαρνών και περιλάμβανε μια χάλκινη υδρία με έξι αλάβαστρα από φλεβωτό μάρμαρο, δύο από τα οποία έφεραν επικάλυψη χρυσού. Επίσης μια μαρμάρινη σαρκοφάγος που περιείχε περίπου 100 αστραγάλους (αρχαίο παιχνίδι) καθώς και οστέινα εργαλεία που πιθανώς είχαν σχέση με το επάγγελμα το νεκρού. Εκπληκτικά εξάλλου ήταν τα ευρήματα από το νεκροταφείο του Σιδηροδρομικού Κέντρου, μεταξύ των οποίων ένας πήλινος λέβητας γνωστού αθηναίου ζωγράφου του 5ου αιώνα π.Χ. με παράσταση συμποσίου του Διονύσου με τον Ηρακλή, ένας οξύκορφος αμφορέας παναθηναϊκού τύπου της αρχαϊκής εποχής με παράσταση ιππέων και την επιγραφή «Νικίας εποίησεν», πολλές λήκυθοι με παραστάσεις μαχών, αρματοδρομιών και νεκροδείπνων, λουτροφόροι, πινάκια, αλλά και μικρά αγγεία για αρωματικές ύλες, ειδώλια, ζώδια και άλλα.

Κερκίδα κάτω από τα θεμέλια καφετέριας

Η ανακάλυψη του θεάτρου, επίσης από την κυρία Πλάτωνος, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της Β Δ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ήταν εκείνη που επιβεβαίωσε τη θέση του αρχαίου δήμου, όπου θα πρέπει να αναζητηθούν ακόμη η αγορά, οι ναοί και άλλα δημόσια οικοδομήματα. Ως τώρα έχει έλθει στο φως η μία κερκίδα του θεάτρου, με ένδεκα σειρές εδωλίων σε ημικυκλική διάταξη, ενώ μια δεύτερη, της οποίας ανασκάφηκε μικρό τμήμα, συνεχίζεται, όπως πιστεύει η αρχαιολόγος, κάτω από το θεμέλιο νεόκτιστης καφετέριας. «Πιθανώς πάνω από τα εδώλια είχε τοποθετηθεί ξύλινη επένδυση, ενώ για μεγαλύτερη άνεση χρησιμοποιούσαν κατά τις παραστάσεις μικρά υφασμάτινα μαξιλάρια» είπε η κυρία Πλάτωνος, δίνοντας μια ιδέα για τη λειτουργία του θεάτρου.

Ωστόσο οι ανασκαφές έχουν διακοπεί ώσπου να γίνουν απαλλοτριώσεις τριών οικοπέδων και της… καφετέριας. Οσο για τα άλλα δημόσια οικοδομήματα, «πρέπει να αναζητηθούν γύρω από το θέατρο σε μια ζώνη που ορίζεται από την πλατεία του Αγίου Βλασίου ως τους λόφους των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων και του Προφήτη Ηλία» πρόσθεσε. «Τραχείς, απαίδευτους και άμουσους», χαρακτηρίζει ο Αριστοφάνης τους Αχαρνείς, αλλά μόνο κατά το πρώτο – λόγω της γειτνίασής τους με την Πάρνηθα – ήταν ακριβής, όπως επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Πηγή: ΒΗΜΑ

helectra

Share

Σχόλια
 1. Ο/Η Λεωνίδας Παπαδόπουλος λέει:

  Καλησπέρα σας,
  Λέγομαι Κων/νος και είμαι εικοσυ-δύο ετών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς τι σχέδια έχει ο νέος δήμαρχος των Αχαρνών και των γύρο περιοχών για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Γιατί έχει περάσει τόσος καιρός και ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι απαλωτριώσεις; Βαρέθηκα να περνάω με το λεωφορείο μπροστά από το μικρό κομμάτι του ανασκαμένου θεάτρου της τόσο σπουδαίας ανασκαφής και να μην βλέπω πρόοδο των έργων. Απλά είμαι ένας Έλλην δημότης αγανακτησμένος πραγματικά με την αναρχία και την ανομία σε κάθε βαθμό της πόλης μου. Έχουμε καταντίσει να κοιτάμε τα αρχαία ευρήματα και να θαυμάζουμε αυτά του ΤΟΤΕ για την τετειώτητά-αρμονία τους. Έχουν καταντήσει οι αρμόδιοι φοροίς (αρχιτέκτονες και πολεοδομία κα.) την πόλη μας Τερατούργημα και μένουμε σε μια από τις ιστορικότερος πόλης των Αθηνών! Καταστρέψατε το πρόσσινο της περιοχής, αφήσατε την άναρχη δόμιση στο έλεος των εκμεταλευτών και γεμίσαμε τερατόμορφες πολυκατοικίες, όπου και να κοιτάξεις σε αυτή την υπέροχη αρχαία πόλη του τότε διακρίνεις την αηδία και την αποστροφή παντού, διότι αφανίσατε το Κάλος και την Αρμονία και χάσατε το Μέτρο. Ο δήμος των Αθηνών μας έχει απομονομένους δίχως μετρό ενώ είμαστε από τους πρώτους δήμους εντός του λεκανοπεδίου σε πληθυσμό. Αφήσατε απαίδευτοι να εισβάλου όλοι οι λαθρομετανάστες και να χάσουμε το Ελληνικό χρώμα ως πόλη. Επίσης η «αξιόλογη» και «δίκαια» αστυνομία αφήνει τις συμμορίες να δρουν ανεξέλεκτες, και να μην αναφερθώ στα ναρκωτικά, αντί να τις πατάξει και ο δήμαρχος σφινόθηκε όλος τυχαίως σε μια καρέκλα που τόσο ήθελε…
  Απλά αναρωτηθήτε τι θα έλεγε αν έβλεπε ένας αρχαίος Αχαρνής την τωρινή πόλη: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
  ΥΓ: Ξέρω ότι ξέφυγα από το θέμα του παραπάνω άρθρου αλλά δεν μπορώ να ανοίγω τα μάτια μου όταν βλέπω αρχαία και να τα κλείνω όταν βλέπω νέα. Δεν ξέρω πως αλλά ελπίζω να αλλάξει κάτι και να πάει κάτι σωστά σε αυτό τον ιερό τόπο που λέγεται Ελλάς, έστω και για μια φορά ρε γαμώτο!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσοι αφιέροσαν τον χρόνο τους να διαβάσουν τις σκέψεις μου.

 2. Ο/Η Ioanna Fotiadou λέει:

  Eξαιρετικά άρθρα, τα απολαμβάνω διδασκόμενη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s