Επανάσταση στις επεμβάσεις καρδιάς φέρνει η δημιουργία αιμοφόρων αγγείων εργαστηρίου, για το μπαϊπάς!

Posted: 13 Απριλίου 2010 in Uncategorized
Ετικέτες: , , , , ,

Επανάσταση στις επεμβάσεις καρδιάς αναμένεται να φέρει η δημιουργία αιμοφόρων αγγείων από βλαστικά κύτταρα στο εργαστήριο. Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια ανέπτυξαν πλήρως λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία τα οποία δοκίμασαν με επιτυχία σε κουνέλια, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να τελειοποιήσουν τα πειράματα σε ζώα και στη συνέχεια να δοκιμάσουν την τεχνική σε ανθρώπους.

Ελπίζεται ότι τα νέα αιμοφόρα αγγεία θα μπορέσουν κάποια ημέρα να αντικαταστήσουν τα τεχνητά αγγεία που χρησιμοποιούνται σε πλήθος επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαϊπάς.

Σήμερα οι καρδιοχειρουργοί, όταν χρειάζεται να προβούν σε επέμβαση μπαϊπάς για να παρακάμψουν ένα μπλοκαρισμένο αιμοφόρο αγγείο της καρδιάς, λαμβάνουν συνήθως αγγείο από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς. Ωστόσο σε σημαντικό αριθμό ασθενών δεν βρίσκεται κατάλληλο αγγείο στο σώμα, οπότε επιλέγεται η λύση του τεχνητού αγγείου. Τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία όμως συνδέονται με μειονεκτήματα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι ότι μπορεί να εμφανίσουν εύκολα θρομβώσεις.

Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα, ο καθηγητής Κρις Μέισον, επικεφαλής του Τμήματος Αναγεννητικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου, ανέφερε ότι το νέο επίτευγμα μπορεί να προσφέρει μια σημαντική λύση για καρδιοπαθείς που χρειάζονται αμέσως επέμβαση μπαϊπάς αλλά δεν έχουν δικά τους κατάλληλα αγγεία για να γίνει η εγχείρηση. Και πρόσθεσε πως «παρ΄ ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της ανάπτυξης αυτών των εναλλακτικών αγγείων, όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη λύση μπορεί να προσφέρει πολλά στους καρδιοχειουργούς του μέλλοντος σε ό,τι αφορά τα ζωτικής σημασίας “ανταλλακτικά” που χρειάζονται για να σώσουν ασθενείς».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s