Στη μονάδα επεξεργασίας και κατάψυξης γαρίδων της Raptis Group

Η περιουσία της οικογένειας Ράπτη μέσω της εταιρίας Raptis Group, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της εξαγωγής ψαριών σε όλο τον κόσμο, φτάνει τα $172 εκατ., γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ομίλους της Κουινσλάνδης, αφενός, αλλά και στους 200 πλουσιότερους της Αυστραλίας. Την ίδια στιγμή, η Raptis Group και οι ιδιοκτήτες της, οι κ.κ. Γιώργος, Κώστας και Τζιμ Ράπτης, θεωρούνται σήμερα οι «βασιλιάδες της γαρίδας», αφού η Raptis Group είναι η μεγαλύτερη αλιευτική επιχείρηση της Αυστραλίας με κύριο προϊόν παραγωγής και εξαγωγής τη γαρίδα.

Η ομογενειακή οικογενειακή επιχείρηση έχει στην ιδιοκτησία της 100 αλιευτικά πλοία, ιχθυοτροφεία, γραφεία σε κάθε μεγάλο λιμάνι της χώρας και εξάγει φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα ψάρια και γαρίδες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι γαρίδες και τα ψάρια της ομογενειακής επιχείρησης πηγαίνουν από την Νοτιοανατολική Ασία έως την Ευρώπη, σερβίρονται σε ελληνικά πιάτα, ενώ εξάγονται επίσης σε Αφρική και Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των 100 πλουσιοτέρων επιχειρηματιών της Κουινσλάνδης που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Sunday Mail», η οικογενειακή επιχείρηση του αείμνηστου Άρθουρ Ράπτη που ξεκίνησε ως ψαράς στην δεκαετία του 1950 από την Αδελαΐδα, βρίσκεται στην 61η θέση. Να προσθέσουμε ότι η οικογένεια Ράπτη δεν έχει καμία συγγένεια με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Βρισβάνη, κ. Τζιμ Ράπτη, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα.

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Η Raptis Group ιδρύθηκε από τον Άρθουρ Ράπτη στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Άρθουρ Ράπτης ήρθε μετανάστης στην Αυστραλία το 1957 και άρχισε την επαγγελματική του ζωή στην ξένη χώρα, κάνοντας αυτό που έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, δηλαδή ψαρεύοντας. Λίγο αργότερα, προσελήφθη από αλιευτική εταιρία της Αδελαΐδας.

Οπλισμένος με το ελληνικό δαιμόνιο, την τέχνη του και, όπως κάθε άλλος μετανάστης, την απόφαση να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένειά του, αποφάσισε να κάνει τη δική του δουλειά. Έτσι, σε λίγο καιρό και, συγκεκριμένα, στις αρχές του 1960, ανοίγει δικό του κατάστημα και, συγκεκριμένα, το πρώτο εστιατόριο fish and chips. Το fish and chips του στην Αδελαΐδα δεν λειτουργεί, όμως, μόνο ως εστιατόριο. Ο Άρθουρ είναι μαέστρος στο φιλετάρισμα του ψαριού και αποφασίζει να μετατρέψει μέρος του καταστήματός του σε…  ψαράδικο.

«Οι ψαριές ήταν καλές» και οι δουλειές, όπως αποδεικνύεται από την γρήγορη ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης, πήγαιναν καλά. Η επιχείρηση του Άρθουρ Ράπτη άρχισε να μεγαλώνει. Μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν σ’ αυτήν μπήκαν και τα παιδιά του που οδήγησαν την Raptis Group με το επιχειρηματικό τους ταλέντο σε άλλα…  επίπεδα.

Το 1971 τα «ψαροκάικα» της Raptis Group που μέχρι εκείνη την στιγμή αλίευαν στα νερά της Νότιας Αυστραλίας έβαλαν πλώρη για…  «νέα λιμάνια» στα βόρεια και ανατολικά νερά της χώρας.

Το 1977 η Raptis Group αλλάζει έδρα και σταδιακά εξαπλώνεται. Οι εγκαταστάσεις στη Νότια Αυστραλία παραμένουν, αλλά νέες μονάδες ανοίγουν στην πόλη Καρούμπα της Κουινσλάνδης όπου έως και σήμερα έχει την έδρα της η επιχείρηση. Τα ψαροκάικα πληθαίνουν, γίνονται στόλος.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Raptis Group εξαπλώθηκαν καθώς οι τρεις γιοι του Άρθουρ Ράπτη διαπίστωσαν πως η κατάψυξη των φρέσκων ψαριών και, κυρίως, της γαρίδας θα βοηθούσε στην εξάπλωση της εταιρίας στο εξωτερικό, όπως και έγινε, αφού λίγο καιρό αργότερα το 1985 χτίζουν εργοστάσιο το οποίο σήμερα θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα για την κατάψυξη ψαριών στην Αυστραλία.

ΕΥΓ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s