Τεχνητό ανθρώπινο ήπαρ κατάφεραν να κατασκευάσουν Αμερικανοί επιστήμονες, δίνοντας έτσι ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ήπαρ τους και περιμένουν για μεταμόσχευση.


Το ήπαρ που έφτιαξε η ομάδα του Σέι Σόκερ του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας και παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής κοινότητας για τη μελέτη των ασθενειών του ήπατος που έγινε στη Βοστόνη, έχει μέγεθος καρυδιού, όμως λειτουργεί κανονικά σε συνθήκες εργαστηρίου.

Το γεγονός ότι τα πρώτα τεχνητά όργανα που έφτιαξε η ομάδα έχουν αυτό το μέγεθος, αλλά και το ότι δεν έχουν ακόμα μεταμοσχευτεί σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Σέι Σόκερ, είναι οι δύο παράγοντες που θα καθυστερήσουν κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια την ευρεία χρήση του τεχνητού ήπατος από τα νοσοκομεία.

Κύτταρα

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Σόκερ: «Όχι μόνο πρέπει να μάθουμε να κατασκευάζουμε δισεκατομμύρια ηπατικά κύτταρα σε μικρό χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μπορούμε να κατασκευάζουμε όργανα αρκετά μεγάλα για τους ασθενείς, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και αν αυτά τα όργανα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους».

Η τεχνική, μέσω της οποίας κατασκεύασαν το τεχνητό ήπαρ, λειτουργεί ως εξής. Οι επιστήμονες απομακρύνουν τα ηπατικά κύτταρα από όργανα άλλων ζώων και αυτό που μένει πίσω είναι το «σκάφανδρο» κολλαγόνου το οποίο εν συνεχεία γεμίζουν με «ανώριμα» ηπατικά κύτταρα ανθρώπου. Η ανάπτυξη των ανθρώπινων κυττάρων γίνεται μέσα στο πλαίσιο του «σκάφανδρου» κολλαγόνου και η λειτουργία των ιστών, που δημιουργούνται, καθορίζεται από το είδος των κυττάρων που μεταμοσχεύτηκαν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s