Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών: Μίνι «Big Bang» στον Αδρονικό Επιταχυντή

Posted: 30 Δεκεμβρίου 2010 in ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ετικέτες: , , , , , , ,

«Μέσα σε 5 μήνες επαληθεύσαμε ερευνητικά συμπεράσματα 30 ετών»


Ο καθηγητής σωματιδιακής φυσικής στο Πολυτεχνείο μιλά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών για το επίτευγμα της δημιουργίας ενός μίνι «Big Bang» στον Αδρονικό Επιταχυντή.

Στο CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, εκατοντάδες επιστήμονες εργάζονται με πρωτοφανή ενθουσιασμό στην προσπάθειά τους να ρίξουν φως στα μυστικά που κρύβει η δομή της ύλης. Ο μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και η διεθνής επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι τα πειράματα θα δώσουν απαντήσεις για την αρχή του Σύμπαντος και τη Μεγάλη Εκρηξη. Ηδη μέσα σε 5 μήνες λειτουργίας επιβεβαιώθηκε με πειραματικά αποτελέσματα η επιστημονική γνώση που είχε συγκεντρωθεί μέσα σε 30 χρόνια.

Η πρώτη γεύση δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, με ανακοινώσεις που επιβεβαιώνουν τη θεωρία του καθιερωμένου προτύπου, δηλαδή ότι το σύνολο των στοιχειωδών σωματιδίων απαρτίζεται από τους θεμελιακούς δομικούς λίθους, τα 6 κουάρκ και τα 6 λεπτόνια.

Επαλήθευση

«Επιβεβαιώθηκαν πολλές θεωρίες μας. Επιστημονικά συμπεράσματα, για τα οποία είχαν χρειαστεί 3 δεκαετίες, επαληθεύτηκαν σε 5 μήνες. Είναι η πιστοποίηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αφενός αποδεικνύει ότι έχουμε ρυθμίσει σωστά τις συσκευές και αφετέρου το ότι τα «ξανα-ανακαλύψαμε» τόσο σύντομα δείχνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη δυναμική», λέει ο κ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής σωματιδιακής φυσικής στο Πολυτεχνείο και αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN.

«Στην αρχή στόχος ήταν να ελέγξουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και στη συνέχεια ήρθαν νέες ανακαλύψεις. Οπως τον Οκτώβιο, όταν ανακοινώθηκε ότι μετρήθηκαν συνθήκες μιας νέας κατάστασης της ύλης (Εκτη Υλη). Στην Εκτη Υλη βλέπουμε κουάρκ και γκλουόνια να διαχέονται ελεύθερα στον χώρο, ακόμα και με τη σύγκρουση μεταξύ πρωτονίων, κάτι που ξάφνιασε τον επιστημονικό κόσμο», εξηγεί.

«Οι επιταχυντές παρέχουν φορτισμένα σωματίδια με υψηλή κινητική ενέργεια, προκειμένου να διερευνηθούν η δομή του πυρήνα του ατόμου και οι δομικοί λίθοι των νουκλεονίων, τα λεγόμενα κουάρκ. Για να αυξηθεί η ενέργεια των σωματιδίων της δέσμης, εφαρμόζονται ισχυρά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που τα επιταχύνουν και συγχρόνως τα εστιάζουν λίγο πριν συγκρουστούν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων είναι να παραχθούν νέα σωματίδια με μεγαλύτερη μάζα, καθώς μετατρέπεται μέρος της κινητικής τους ενέργειας σε ύλη, με βάση τη θεωρία του Αϊνστάιν».

«Η κορύφωση ήρθε στον Νοέμβριο, όπου μέσα στον μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή επιτεύχθηκε η σύγκρουση ιόντων μολύβδου (το κάθε ιόν έχει 82 πρωτόνια και 126 νετρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν μικροσκοπικές συνθήκες του Big Bang», λέει ο κ. Γαζής και σημειώνει ότι τα αποτελέσματα μιας Νέα Φυσικής θα ανακοινωθούν μετά τα Χριστούγεννα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ: Δημιουργία χάρτη της σωματιδιακής φυσικής

«Απώτερος στόχος το 2012 να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της νέας σωματιδιακής φυσικής στην άγνωστη ενεργειακή περιοχή», σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Γαζής. Το ολοκληρωμένο σχέδιο προβλέπει ότι στα πειράματα θα ισχύσουν οι συνθήκες που υπήρχαν στο Σύμπαν τη στιγμή που δημιουργήθηκε. Για την ακρίβεια 10 στη μείον 20 του πρώτου δευτερολέπτου από τη στιγμή που ξεκίνησε η Δημιουργία. Η ενεργειακή πυκνότητα του Σύμπαντος μόνο κατά 4% αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια, από τα οποία προέρχεται η Γη και ο Ηλιος.

Το 23% είναι σκοτεινή ύλη, ενώ το 73% είναι η σκοτεινή ενέργεια του Σύμπαντος. Δηλαδή, η Γη δεν είναι καν φτιαγμένη από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος. Ο Επιταχυντής ίσως οδηγήσει στα μυστικά που κρύβει η υφή της σκοτεινής ύλης και τα υπερσυμμετρικά σωματίδια.  [Γιώργος Αποστολίδης, Έθνος]

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s