Ο ψευδάργυρος, σε μορφή σιροπιού ή δισκίων, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, μειώνοντας τόσο τη διάρκεια, όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που επικαλούνται οι New York Times.

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία  επικαλούνται οι  New York Times, ο  ψευδάργυρος δρα τόσο προληπτικά, περιορίζοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης κρυολογήματος, όσο και θεραπευτικά, αν ληφθεί από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Είναι πασίγνωστο πως παρά τις προόδους της Ιατρικής, ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Όμως, σήμερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πιθανότατα ο ψευδάργυρος είναι η καλύτερη λύση. Προς το παρόν.

Η νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cochrane Database of Systematic Reviews υποστηρίζει ότι το «μπούκωμα», το  φτάρνισμα, ο βήχας και «το βαρύ κεφάλι» όσων υποφέρουν από κρυολόγημα μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν, όχι με την γνωστή κοτόσουπα, αλλά με ψευδάργυρο σε δισκία ή σε σιρόπι.

Όταν λάβει κανείς μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή που άρχισε σιγά σιγά να τρέχει η μύτη του ή να  τον γδέρνει ο λαιμός, ταμπλέτες ή σιρόπια ψευδαργύρου, είναι δυνατόν να περιορίσει τη διάρκεια του κρυολογήματος τουλάχιστον κατά μια ημέρα και να περιορίσει δραστικά τα ενοχλητικά συμπτώματα, σύμφωνα με την έρευνα που αξιολόγησε τα ευρήματα 15 διαφορετικών μελετών σχετικά με τον ψευδάργυρο.

Η ιδέα ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ξεκίνησε από μια αμφισβητούμενη μελέτη του 1984, που έδειξε ότι μπορεί να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Ακολούθησαν άλλες μελέτες με αντικρουόμενα συμπεράσματα, ενώ προτάθηκαν διάφορες βιολογικές ερμηνείες του φαινομένου, χωρίς να έχει υπάρξει ομοφωνία.

Πάντως, φαίνεται πως ο ψευδάργυρος εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού ή την προσκόλλησή του στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας.

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός, αν η λήψη του αρχίσει μέσα στην πρώτη μέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στους περισσότερους ασθενείς το κρυολόγημα σταμάτησε νωρίτερα, σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), ενώ στους τελευταίους τα συμπτώματα ήσαν και πιο έντονα. Οι καθημερινές δόσεις ψευδαργύρου κυμαίνονταν από 30 έως 160 mg ημερησίως.

Ο αντίλογος

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη έδειξε ότι ο ψευδάργυρος πιθανόν να έχει ήπιες παρενέργειες, όπως δυσάρεστη γεύση στο στόμα ή ναυτία, ενώ ο καθηγητής Ρόναλντ Εκλες, διευθυντής του Κένρου Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, εξέφρασε αμφιβολίες για τα οφέλη του ψευδάργυρου και παράλληλα επεσήμανε ότι η τοξικότητά του πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης. [Έθνος]

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s