Αγώνας δρόμου από εθελοντές για τη σωτηρία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου στα Κρούσσια του Κιλκίς. Ο μοναδικής σπουδαιότητας Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων, αποτελεί όχι μόνο χώρο τουριστικής αναψυχής, αλλά -κυρίως- ερευνητικό πεδίο για τη συλλογή γενετικού υλικού φυτών από ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Στον μοναδικής ομορφιάς βοτανικό κήπο στα Κρούσσια του Κιλκίς έχει απομείνει ένας μόνο εργαζόμενος!


Τον κήπο διαχειρίζεται το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο και έχει την τράπεζα γενετικού υλικού, ενώ υλοποιεί και τα ερευνητικά προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, αφού από τους 33 υπαλλήλους έχει μείνει μόνο ένας στο Κιλκίς και ένας στο ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη και έτσι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους οι εθελοντές.

Έκκληση

«Τελείωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η πολιτεία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα ο κήπος να ρημάζει. Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τη σωτηρία του και να φροντίσουν τα φυτά που αποτελούν πρωτογενές υλικό για την τράπεζα του ΕΘΙΑΓΕ», δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών Κιλκίς, Δημήτρης Αγαθόπουλος. Η πρώτη εξόρμηση είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού του κήπου θα ξεκινήσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο Κήπος Κρουσσίων, ένας από τους νεότερους της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, σε απόσταση 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Φιλοξενεί αυτοφυή φυτά από όλη τη Βαλκανική, μια περιοχή με πλήθος οικοσυστημάτων και υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. [Έθνος]

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s