Το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» παρουσιάζει, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου.


Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι μια αναγνωρισμένη μορφή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια πνευματική σκηνή .Είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας, ενώ στα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν έδρες για την μελέτη του έργου του, αλλά και σύλλογοι φίλων του Καζαντζάκη.

Το φιλοσοφικό του έργο «Ασκητική» είναι το πιο διάσημο και διαβασμένο έργο του. Αποτελεί δε, τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα.

Είναι μια τολμηρή πρωτοποριακή απόπειρα να παρουσιαστεί ο φιλοσοφικός λόγος του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να έχει μια πρωτόγνωρη αλλά και πιο ουσιώδη και ξεκάθαρη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος της «Ασκητικής» μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αλλά μας αποκαλύπτει και πολλές μεταφυσικές αλήθειες.

Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, όταν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει την φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, τότε θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να προκαλέσει την λύτρωση.

Μας αποκαλύπτει πόσο θαυμάσιο είναι να αγωνίζεσαι συνεχώς χωρίς να υπολογίζεις θυσίες και εχθρικές συνθήκες. Μόνο έτσι θα νικήσεις και θα υψωθείς στην ανθρώπινη φύση σου. «Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Συντελεστές: Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία : Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική : Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά – Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου. Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Ανδρομάχη Μοντζολή. Προετοιμασία κίνησης: Όλια Λυδάκη. Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Πoυλίδης. Ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς , Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομινέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Εύη Καραδήμα.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος αναφέρει, ότι η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε, ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί, ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Καζαντζάκης άρχισε να γράφει την «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» στη Βιέννη και την τελείωσε στο Βερολίνο, τέλος του 1922. Πείνα , απελπισία, αθλιότητα , πληθωρισμός και μεγάλη νομισματική κρίση.

Μέσα στην σημερινή κρίση,την βαρβαρότητα των ημερών, την έκπτωση της ελευθερίας ενάντια στην καθημερινή βία, πώς να προστατευτεί ο άνθρωπος;

Τι διαθέτει ο άνθρωπος ως αντίπαλο δέος απέναντι στην αδικία, στη νέα τάξη πραγμάτων και στην ωμότητα των αγορών;

Μόνο το πνεύμα του διαθέτει.

Αυτό και μόνο αυτό μπορεί να τον σώσει .

Η βαθειά συνείδηση, η πνευματική πολιτική …

Μπορούμε να προσθέσουμε την «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» στο κάλεσμα του πνεύματος και ας πέρασαν 80 χρόνια από το προσκλητήριο της , μέχρι σήμερα..

Η κραυγή της, μας χρειάζεται…

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. [Πηγή]

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s