Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ., εγκαινιάζεται στην Υποδοχή Θεοφάνεια του Κέντρου Δικανικών Μελετών η ατομική εικαστική έκθεση της ζωγράφου Γεωργίας Σεφερλή με τίτλο: «Τήνος  – Νομός Ηλείας – Ορεινή Ναυπακτία – Ρόδος»

Πρόκειται για σειρά 25 περίπου ζωγραφικών έργων που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης, καταγράφοντας τοπία και παραδοσιακά οικήματα από το πρόσφατο οδοιπορικό της, στην Τήνο, την Ορεινή Ναυπακτία, τη Ρόδο και τον τόπο καταγωγής της, το Νομό Ηλείας. Η δουλειά της αποτελεί μια εικαστική περιπλάνηση στους παραπάνω τόπους της Ελλάδας, που είναι φορτισμένοι με μύθους, ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Ειδικότερα  για την Τήνο, η ζωγράφος αποτυπώνει τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και όψεις του λιμανιού. Από  τα Λεχαινά ως θέματά της επιλέγει τη γειτονιά και την ανατολή ηλίου. Στην Άνω Χώρα το ταξίδι της καλύπτει ξωκλήσια, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον Άγιο Γεώργιο. Από τη Ρόδο διαλέγει την παραλία Ιαλυσού και την Παλιά Πόλη.

Παρουσιάζεται επίσης αγιογραφία και συγκεκριμένα 5 βυζαντινές εικόνες σε αντίγραφα, καθώς και μία φωτογραφία με θέμα «Η Χρυσή Πύλη της Ιερουσαλήμ».

Σε ό,τι αφορά την τεχνική, τα χρώματα  που χρησιμοποιεί είναι αυγό με σκόνη  σε χαρτί, μουσαμά και ξύλο.

Ο Κώστας Μπέης, συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ άλλων αναφέρει: «[…] Οι πίνακες της Σεφερλή είναι μόνο φως. Δίχως καμιά παραχώρηση στις σκιές. Ακόμη κι όταν η ζωγράφος προσεγγίζει τα τοπία της καταντικρίς, και πάλι ο ήλιος στέκει αθέατος, κατακόρυφ’ από πάνω, αγκαλιάζοντας τα πάντα με το δυνατό φως του, κι αποδιώχνοντας κάθε αντιπαλότητα των σκιών. Έτσι ο θεατής συνεπαίρνεται σ’ έναν άλλον κόσμο, όπου η διαρκής κι αέναη πάλη του φωτός και του σκότους, της θαλπωρής και της μιζέριας, σε τελική ανάλυση, η αέναη διαπάλη του καλού και του κακού, δεν έχουν θέση. Φως, περισσότερο φως, είχε ικετέψει ο Goethe στις επιθανάτιες στιγμές του. Φως και μόνο φως, είναι το μήνυμα των τοπίων, με τα οποία η Γεωργία Σεφερλή προικοδοτεί τη ζωγραφική της».   

Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ. Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2011. Ημέρες  και Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα και  Τετάρτη 7 – 9 μ.μ. Υποδοχή Θεοφάνεια του  Κέντρου Δικανικών  Μελετών, Αγίου Ισιδώρου 35 & Σαρανταπήχου 5, Λυκαβητός, 114 71, Αθήνα. [Πρώτο Θέμα]

helectra

Share

Σχολιάστε