Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του δίσεκτου… 2012!

Posted: 24 Δεκεμβρίου 2011 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Ετικέτες: , , , , ,


  Το 2012 που πλησιάζει, πέρα από τις γνωστές προφητείες και καταστροφολογίες που το συνοδεύουν, έχει ακόμη ένα… κουσούρι: είναι δίσεκτο!

Γιατί υπάρχουν δίσεκτα έτη

Με τον χαρακτηρισμό «δίσεκτο», εννοούμε το έτος που έχει 366 μέρες, αφού κάθε 4 χρόνια ο μήνας Φεβρουάριος διαθέτει 29 αντί των 28 ημερών. Ο λόγος καθιέρωσης του δίσεκτου χρόνου, ήταν καθαρά πρακτικός και αφορούσε την  διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.

Γιατί τα δίσεκτα έτη θεωρούνται… γκαντέμικα!

Τα δίσεκτα έτη, συνοδεύονται από πολλές προλήψεις και δεισιδαιμονίες, οι οποίες μάλλον έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση των Ρωμαίων που θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως «τον μήνα των νεκρών». Ήταν η εποχή του χρόνου που οι ψυχές άφηναν για λίγο τον άλλο κόσμο και ανέβαιναν στους ζωντανούς. Το γεγονός πως στο δίσεκτο έτος, ο Φεβρουάριος έχει ακόμη ένα 24ωρο, οδήγησε πιθανότατα στην άποψη ότι ολόκληρη η χρονιά είναι… δυσοίωνη!

Ίσως από τους Ρωμαίους να πέρασε η πρόληψη αυτή και στους Έλληνες, αν και κατά μία άλλη άποψη, η σύνδεση του δίσεκτου με την κακοτυχία οφείλεται σε… αγραμματοσύνη! Άνθρωποι χωρίς γνώσεις, που ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες μπέρδευαν το πρόθεμα «δις» με το «δυσ», που συνοδεύει αρνητικές έννοιες, και ερμήνευαν την «δίσεκτη χρονιά» ως «δύσκολη χρονιά»!

Τι υποτίθεται ότι συμβαίνει στα δίσεκτα χρόνια!

Σύμφωνα με τους προληπτικούς, όταν η χρονιά είναι δίσεκτη συμβαίνουν μία σειρά από άσχημα γεγονότα, που αφορούν τον καθέναν ατομικά αλλά επεκτείνονται και σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί να ξεκινήσουν από μεγάλες φυσικές καταστροφές και να φτάσουν μέχρι σε πόλεμο!

» Το 1940, χρονιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δίσεκτο», λένε οι οπαδοί της άποψης αυτής. «Ναι, αλλά το 1914, χρονιά του Α Παγκοσμίου, δεν ήταν», απαντούν εκείνοι που θεωρούν ανοησίες τα περί «γρουσούζικου» δίσεκτου, σχολιάζοντας πως όταν κάποιος πιστεύει σε δεισιδαιμονίες βρίσκει πάντα τρόπο να τις… επιβεβαιώσει!

Τι ΔΕΝ κάνουν οι προληπτικοί κατά τη διάρκεια του δίσεκτου έτους!

Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που οι προληπτικοίαποφεύγουν να κάνουν κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών. Συγκεντρώσαμε τις πιο γνωστές από αυτές. Όταν είναι δίσκετη χρονιά:

– Δεν παντρευόμαστε.
– Δεν ξεκινάμε να χτίσουμε σπίτι.
– Δεν αγοράζουμε σπίτι.
– Δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο.
– Δεν φυτεύουμε νέες καλιέργειες.
– Δεν κλείνουμε σημαντικές συμφωνίες.
– Δεν ξεκινάμε νέες σχέσεις.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι η υπογράφουσα παντρεύτηκε το… δίσεκτο έτος 2000, χρονιά κατά την οποία αγόρασε και το σπίτι της και έφερε στον κόσμο τα δίδυμα αγοράκια της! Μέχρι σήμερα, 11 χρόνια μετά, όλα βρίσκονται στην θέση τους! Τυχαίο;; [Αλκμήνη Δημητρίου, Πηγή]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s