Ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός

Posted: 17 Φεβρουαρίου 2012 in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετικέτες: , , , , , , , ,


Ο αρχαιότερος οργανισμός που εξακολουθεί και ζει σήμερα στη Γη είναι ένα είδος φυκιού με την ονομασία ποσειδωνία (Posidonia oceanica), που βρίσκεται σε αφθονία στην Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώνουν γενετικές έρευνες ομάδας αυστραλών ερευνητών από το πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, με επικεφαλής τον Κάρλος Ντουάρτε.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, ανέλυσαν το DNA της ποσειδωνίας με βάση δείγματα που πήραν από 40 τοποθεσίες, από την Ισπανία έως την Κύπρο.

Όπως τα περισσότερα φύκια, η ποσειδωνία αναπαράγεται μέσω κλωνοποίησης, έτσι καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις του βυθού που είναι γενετικά ταυτόσημες και στην ουσία συνιστούν ένα οργανισμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα μεσογειακά φύκια έχουν ηλικία 80.000 έως 200.000 ετών, γεγονός που τα αναδεικνύει σε «πρωταθλητές» μακροβιότητας πάνω στον πλανήτη μας. Ακολουθεί σε αρχαιότητα, ένα άλλο φύκι που φέρει την ονομασία Lomatia tasmanica και βρίσκεται στην Τασμανία. Η εμφάνισή του τοποθετείται πριν από περίπου 43.600 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Ντουάρτε, παρά την ανθεκτικότητά της στο πέρασμα του χρόνου, η μεσογειακή ποσειδωνία απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή, καθώς η Μεσόγειος θερμαίνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο των θαλασσών του πλανήτη μας. Κάθε χρόνο η έκταση που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο είδος στο βυθό, εκτιμάται ότι μειώνεται με μέσο ρυθμό 5% περίπου. [Παύλος Διονυσόπουλος, http://www.zougla.gr]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s