Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής στο Museo Nazionale di Castel Sant’ Angelo

Posted: 22 Φεβρουαρίου 2012 in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ
Ετικέτες: , , , ,

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, του μυθολογικού ζευγαριού που πέρασε τα πάνδεινα μέχρι να βρει την ευτυχία, είναι το θέμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ’ ‘Αντζελο (Museo Nazionale di Castel Sant’ Angelo), μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Ιουνίου 2012.

Στην έκθεση θα εκτεθούν και 15 έργα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην αιώνια πόλη θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα έργα, πήλινα σφραγίσματα και συμπλέγματα από τον 1ο αιώνα π. Χ., ένας δακτυλιόλιθος από τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ. και μία πυξίδα του 2ου αιώνα π.Χ., φέρουν παράσταση του Έρωτα ή της Ψυχής ή και των δύο μαζί.

Η εμφάνισή τους στο ιταλικό μουσείο είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσει την έκθεση, αλλά και επειδή θα τονίσει, για άλλη μια φορά, τη σημασία την πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Σύμφωνα με τον μύθο που αναφέρει ο Απουλήιος, η θεά Αφροδίτη ενοχλημένη από τον θαυμασμό που έδειχνε ο κόσμος στην πανέμορφη θνητή Ψυχή, ζητά από τον γιο της Έρωτα να χρησιμοποιήσει τα χρυσά του βέλη ώστε η Ψυχή να ερωτευτεί ένα απαίσιο τέρας, «δώρο» της ζηλιάρας θεάς. Ο Έρωτας δέχεται, παρά τη διαφωνία του, αλλά η ομορφιά της τον παγιδεύει, τον κάνει να πληγωθεί από τα ίδια του τα βέλη και, φυσικά, να την ερωτευτεί τρελά. Η αποστολή του δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η Αφροδίτη, όμως, απτόητη την καταριέται να μην μπορεί να βρει σύζυγο, γεγονός που θυμώνει τον Έρωτα, ο οποίος αποφασίζει να μην ρίξει ποτέ ξανά βέλος, όσο η κατάρα θα ισχύει. [Ελ. Μάρκου, ΑΠΕ-ΜΠΕ]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s