Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και κατά πόσο είναι ασφαλή

Posted: 1 Μαρτίου 2012 in ΥΓΕΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , ,

 Όταν ανακαλύπτεται ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα για περίπου 10 χρόνια, οπότε και λήγει η πατέντα του. Τότε μπορούν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να το «αντιγράψουν». «Γενόσημο» λέγεται το αντίγραφο φάρμακο του πρωτοτύπου σκευάσματος.

Το γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο προϊόν και έχει παρεμφερή σύνθεση.

Το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο (αφού πρόκειται για αντίγραφο) επομένως είναι μειωμένη και η τιμή του.

Η ένσταση των γιατρών και των φαρμακοβιομηχανιών στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χορήγηση των γενοσήμων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων δεν έγκειται τόσο στα γενόσημα αυτά καθαυτά αλλά στο είδος των γενοσήμων και πιο συγκεκριμένα στη χώρα προέλευσής τους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα που παράγονται π.χ. στην Ελλάδα είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ( η οποία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα) έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές αντιγράφων φαρμάκων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο χώρο της Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα, που προωθούνται στο νέο εφαρμοστικό νόμο ο οποίος πέρασε χθες στη στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαιώνει ότι τα αντίγραφα σκευάσματα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, και πως ελέγχονται πολλαπλώς για να εισαχθούν στην ΕΕ, είτε προέρχονται από την Ινδία και το Πακιστάν, είτε από τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, γιατροί και φαρμακοποιοί επιμένουν στα περί επικινδυνότητας γενόσημων που εισάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες, λέγοντας ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας.

«Εδώ και πέντε ημέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη με ανάρμοστα, στημένα και ψευδή επιχειρήματα εναντίον μιας παγκόσμιας πολιτικής για την κυκλοφορία των γενόσημων φαρμάκων» δήλωσε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Στον αγώνα» είπε «που δίνουν κάποιοι υπό το φως του ηλίου αλλά και χωρίς αυτό, εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s