Η σκόνη της ερήμου στη νοτιοδυτική Αμερική, η τέχνη της αγγειοπλαστικής, ο απόηχος του φλάουτου και οι τόποι λατρείας θυμίζουν έναν από τους αρχαιότερους αυτόχθονες πολιτισμούς – τους Anasazi. Τα μονοπάτια των προγόνων αναζητούν νερό, την ειρήνη και την επιβίωση στα εδάφη της Γιούτα, του Κολοράντο, της Αριζόνα και του Νέο Μεξικό. Ακολουθήστε τα βήματα για να ανακαλύψετε το DNA αυτών των ιδιοφυιών της αρχιτεκτονικής και της αστρονομίας.

Anasazi είναι ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι ινδιάνοι της φυλής Navajos για να ονομάσουν το «παλιό» ή τους «αρχαίους εχθρούς». Πιθανοί προκάτοχοι του γενετικού κώδικα τους να είναι οι ινδιάνοι Hopi που επίσης αναφέρονται στους Anasazi ονομάζοντάς τους Hisatsinom «παλιοί».


Το Νέο Μεξικό είναι το λίκνο του πολιτισμού των προϊστορικών Anasazi στο Canyon Chaco. Είναι εδώ που γίνανε τα πρώτα σπίτια αυτής της φυλής. Το Pueblo Bonito δεν είναι μόνο ένα μεγάλο σπίτι, αλλά και το πιο γνωστό με ιδιαίτερη σημασία. Το ξύλο και η πέτρα μεταφέρθηκαν από την κοινότητα προκειμένου να οικοδομηθούν όλα αυτά τα έργα της μηχανικής, με εξαιρετικό σχεδιασμό και περίπλοκη γεωμετρία.


Στο Pueblo Bonito υπάρχουν διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν ως το επίκεντρο θρησκευτικών τελετών – τα Kivas. Εδώ μπορείτε να ακούσετε τους ήχους των τυμπάνων και τα θεία τραγούδια, αισθανθείτε τη πύρα της φωτιάς και ακολουθήστε τους ρυθμούς των χορών. Προσευχές για τη βροχή και την ευφορία των χωραφιών, επικλήσεις για τροφή. Αλλά δεν ήταν μόνο οι τελετουργίες που υποστήριζαν τις πεποιθήσεις τους. Ήταν επίσης και η αρχιτεκτονική που βασιζότανε στα αστέρια.


Είναι κάποιοι ερευνητές, όπως ο Gary David από το «The Orion Zone» και διάφοροι άλλοι αρχαιολόγοι, που υποστηρίζουν ότι η γεωγραφική θέση των Kivas, τα παράθυρα και ο σχεδιασμός στις κατασκευές των Anasazi αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων που αντιπροσωπεύουν τον αστερισμό του Ωρίωνα. Το περίβλημα παρακολουθεί τις θέσεις του ήλιου κάτι σαν ένα ουράνιο ημερολόγιο της αρχιτεκτονικής. Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι Anasazi να παρατήρησαν το σουπερνόβα που διαμόρφωσε το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

Οι Anasazi έπρεπε να φύγουν. Το Canyon Chacon καλύπτεται από σκόνη και μια ολοκληρωτική ξηρασία επικρατεί. Η ανάγνωση των δακτυλίων στα δέντρα φανερώνουν τη δραματική μείωση των βροχοπτώσεων από το έτος 1130. Το δυσμενές κλίμα, η απώλεια της δομής της ιεραρχίας κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι η αιτία που εκτροχιάστηκε η ισορροπία με τη φύση και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να φύγουν από τον τόπο τους.

Επόμενη στάση τους το Μεξικό των Αζτέκων. Αρχίζουν να ξαναχτίζουν, ωστόσο η φύση των δέντρων και η χλωρίδα γενικότερα δεν ήταν αρκετή για να στερεοποιήσει τις ρίζες τους σε αυτή την περιοχή.

Οι δυσκολίες υπαρκτές και στο Mesa Verde, στο Νότιο Κολοράντο. Εύφορο έδαφος, αλλά η ιδιαιτερότητες και η δύσκολη πρόσβαση τους αναγκάζει σε μια συμπίεση των σπιτιών και των Kivas τόσο σε σχέση με το Canyon Chaco, όσο και με τους Αζτέκους.

Ο τελικός προορισμός είναι στο δάσος της Γιούτα, εκεί θα βρεθούν τα απομεινάρια αυτής της κοινότητας καταγραμμένα πάνω σε πετρογλυφικά καθώς σκαλίζανε τους βράχους για να διηγηθούν τους μύθους και τα γεγονότα τους.

Τα ίχνη των Anasazi σταματάνε σε αυτή τη θέση, στα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ. Οι Hopi εξακολουθούν να διατηρούν επαφή με την εποχή των προγόνων τους συνεχίζοντας κάποια από τα έθιμά τους. [Πηγή]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s