Ελληνοαλβανική συνεργασία, για βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια

Posted: 9 Μαΐου 2012 in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Βαρκάδα στις Πρέσπες με καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιούν σε έναν χρόνο οι τουρίστες της περιοχής, τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά.

Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από τον Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από τον Δήμο Λικένα της Αλβανίας.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.

«Στόχος μάλιστα των δημοτικών αρχών είναι κάποια στιγμή τα καραβάκια αυτά να μη σταματούν στα εθνικά όρια κάθε χώρας, αλλά να κινούνται σε όλη την επιφάνεια των Πρεσπών, καθώς τα φυσικά οικοσυστήματα δεν έχουν σύνορα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες και για ακόμη ένα πρόγραμμα ελληνοαλβανικής συνεργασίας που έχει λάβει έγκριση και αφορά στην ανάπτυξη ενός «τουριστικού πακέτου» που θα προβάλλει κάθε δυνατότητα τουριστικής εξόρμησης στις περιοχές γύρω από τις Πρέσπες και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πρεσπών προωθεί τέσσερις ακόμη προτάσεις για ένταξη στο Interreg που αφορούν στη συνεργασία με δήμους των Σκοπίων. Οι προτάσεις προβλέπουν τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών στο ορεινό σύμπλεγμα που συνδέει τις δύο χώρες, τη διατήρηση των πλίθινων παραδοσιακών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας από τουριστικές επιχειρήσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα των γεωργικών κατασκευών και μηχανημάτων.

Αντίστοιχα, επτά προτάσεις για ένταξη στο Interreg δρομολογεί και ο Δήμος Αμυνταίου. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, Στέφανο Ιωαννίδη, μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει εκείνη που αφορά στη δημιουργία σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα και τα Σκόπια και ειδικότερα στις περιοχές όπου αναπτύσσεται δραστηριότητα της ΔΕΗ από τη μία πλευρά και μεγάλων εργοστασίων από την άλλη. Επίσης, προωθείται η δημιουργία σχεδίων ασφάλειας των υδάτινων οικοσυστημάτων, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας. Για τα παραπάνω ζητήματα ο δήμος βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. [www.zougla.gr]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s