Η έλλειψη μικροβίων στο δέρμα «προκαλεί» ασθένειες

Posted: 9 Αυγούστου 2012 in ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ
Ετικέτες: , , , , ,


Ολόκληρες αποικίες βακτηρίων που ζουν πάνω στο δέρμα σαν το σπίτι τους, λειτουργούν ως φρουροί της υγείας μας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλες απειλές, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

Όσο απρόσμενο κι αν φαίνεται, η έρευνα δείχνει ότι μερικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη μικροβίων πάνω μας παρά στην αφθονία τους.

Ειδικότερα για το δέρμα, αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα φυσικό σύνορο έναντι των απειλών του περιβάλλοντος, αλλά ένα «φράκτη» προστασίας που φρουρείται από τα αβλαβή μικρόβια «μας».

Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αποδεικνύει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει προστατευτικό ρόλο ανάλογο με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι ερευνητές μόλυναν δύο ομάδες ποντικιών με ένα παράσιτο της λεϊσμανίασης που προκαλεί δερματικές μολύνσεις. Η μία ομάδα πειραματόζωων είχε στο δέρμα της τα συνήθη εκ γενετής μικρόβια και η άλλη ήταν απαλλαγμένη από αυτά, επειδή είχε μεγαλώσει σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον.

Όπως διαπιστώθηκε, όσα ποντίκια δεν διέθεταν στο δέρμα τους τα κοινά μικρόβια, δεν μπορούσαν να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά του παρασίτου. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν κοινά δερματικά βακτήρια σταφυλόκοκκου στα ποντίκια που εξαρχής ήσαν απαλλαγμένα από μικρόβια, τότε και αυτά μπόρεσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να καταπολεμήσουν έτσι καλύτερα το παράσιτο.

Η μελέτη δείχνει ότι τα μικρόβια του δέρματος αποτελούν βασικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. [Παύλος Δρακόπουλος,  ΑΜΠΕ]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s