Οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Αυτό το ξέρουμε και το βλέπουμε. Το αποδεικνύουν τα στατιστικά δεδομένα καθώς ο προσδόκιμος χρόνος ζωής των γυναικών είναι  82 έτη και 6 μήνες, ενώ αντίστοιχα των ανδρών περίπου στα 77 έτη. Οι επιστήμονες προσπαθούν να το εξηγήσουν αυτό και τώρα θεωρούν τώρα ότι το ανακάλυψαν μελετώντας φρουτόμυγες. Οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στα «μυγάκια» των φρούτων, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα στοιχείο που εξηγεί γιατί οι γυναίκες κατά κανόνα ζουν περισσότερο από τους άντρες.

Το μυστικό λοιπόν κρύβεται στα μιτοχόνδρια δηλαδή κλειδί είναι οι μεταλλαγές στο μιτοχονδριακό DNA– την πηγή ενέργειας των κυττάρων.

Πρόκειται για ένα πραγματικό «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας, το οποίο παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα. Πρόκειται επίσης για το μοναδικό συστατικό των κυττάρων, το οποίο παράγει γενετικό υλικό.

Το μιτοχονδριακό υλικό της δροσοφιλίδας, ενός δίπτερου με σώμα μήκους 2-5 χιλιοστών, που μοιάζει με αυτό της μύγας, μελέτησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Αυστραλίας. Εκεί διαπιστώθηκε πως βάσει του αριθμού των κυττάρων και των μεταλλάξεών τους, μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα ζήσει ακόμη μια αρσενική μύγα και πόσο γρήγορα θα γεράσει. Παρόλα αυτά δηλώνουν ιδιαίτερα έκπληκτοι, αφού αυτή η πρόβλεψη μπορεί να γίνει μόνο σε αρσενικές μύγες και όχι σε θηλυκές. Από τη μία υφίστανται και αυτές μεταλλάξεις στο γενετικό τους υλικό. Ωστόσο αυτό δε δείχνει να έχει καμία επίδραση στη διαδικασία γήρανσής τους.

Το εύρημα υποδηλώνει επίσης ότι το ηλικιακό χάσμα των φύλων δεν οφείλεται σε κάποια μεμονωμένα γονίδια, αλλά σε πολυάριθμα, τα οποία «συνεργάζονται» για να βραχύνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των αρρένων, κατά τον δρα Ντάουλινγκ.

Η γενετική κληρονομικότητα του μιτοχονδριακού DNA είναι η ίδια σε όλα τα είδη, γι’ αυτό και ο δρ Ντάουλινγκ δηλώνει βέβαιος πως ό,τι παρατηρήθηκε στις δροσόφιλες ισχύει και για τους ανθρώπους.

Τα καλά νέα, προσθέτει, είναι πως οι άντρες δεν είναι επακριβώς καταδικασμένοι, ειδάλλως θα είχαν εκλείψει προ πολλού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάτι υπάρχει στο κυτταρικό/πυρηνικό DNA πολλών ανδρών που εξουδετερώνει το μειονέκτημα του μιτοχονδριακού DNA τους, γι’ αυτό και κατορθώνουν να ξεπερνούν σε προσδόκιμο επιβίωσης τον αναμενόμενο μέσο όρο.

«Τώρα, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα γονίδια που παίζουν αυτό το ρόλο», κατέληξε ο δρ Ντάουλινγκ.

Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στον παράδοξο τρόπο με τον οποίο τα μιτοχόνδρια κληροδοτούν το DNA τους. «Παρόλο που τα παιδιά κληρονομούν εξίσου το γενετικό υλικό των γονέων τους, το μιτοχονδριακό υλικό κληρονομείται εξ ολοκλήρου από τη μητέρα», εξηγεί ο Ντάμιαν Ντόουλινγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό σημαίνει ότι ένας έλεγχος ποιότητας της εξελικτικής διαδικασίας, της φυσικής επιλογής, του μιτοχονδριακού γενετικού υλικού και των μεταλλάξεών του μπορεί να προβλέψει τις βλάβες που ενδεχομένως να προκληθούν σε έναν θηλυκό οργανισμό. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι δυνατή η μελέτη των χιλιάδων αλλαγών που υπόκειται το μιτοχονδριακό DNA. Οι μεταλλάξεις αυτές ελάχιστα επηρεάζουν τα θηλυκά, αντίθετα είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα αρσενικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας η διαφορά στον προσδόκιμο χρόνο ζωής υπάρχει εξίσου ανάμεσα στις θηλυκές και αρσενικές φρουτόμυγες. [www.madata.gr]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s