Με ένα χάπι καθυστερούν τα γηρατειά

Posted: 5 Οκτωβρίου 2012 in ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Η μάχη κατά της γήρανσης όχι μόνο δεν έχει χαθεί, αλλά φαίνεται ότι θα σημειώσει μια μεγάλη νίκη σε μία ή δύο δεκαετίες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα χάπι που απευθύνεται σε άτομα μέσης ηλικίας και το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.

Σύμφωνα με τη Λίντα Πάρτριτζ, γενετίστρια στο University College London, το χάπι δεν υπόσχεται αθανασία, αλλά να μειώσει σημαντικά τον χρόνο των ασθενειών και της αδυναμίας γενικότερα που αισθάνεται κανείς όσο περνούν τα χρόνια.

«Μια προφανής προσέγγιση στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται με τη γήρανση είναι η αντιμετώπιση της ίδιας της γήρανσης, καθώς αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου» είπε η ίδια στην «Daily Telegraph». «Αυτό που θέλουμε είναι, αντί να παραταθεί η διάρκεια ζωής με αρρώστιες, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Δεν μιλάμε για αθανασία, αλλά για το να απαλλαγούμε από την περίοδο της κακής υγείας που ρίχνει τους ανθρώπους όταν βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, ώστε οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία να διαρκούν λιγότερο ή να μην εμφανίζονται καν».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι γενετικές μεταβολές, καθώς και κάποιοι περιορισμοί στη διατροφή καθυστερούν τη γήρανση, επειδή μπλοκάρονται τμήματα του χημικού δικτύου στον οργανισμό, τα οποία συντονίζουν τα πάντα, από την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό έως το αναπαραγωγικό σύστημα.

Μάλιστα, κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούν ήδη οι άνθρωποι, όπως η ασπιρίνη και η μετφορμίνη για τον διαβήτη, μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν οι δύο παραπάνω παράγοντες το σώμα, παρουσιάζοντας παρόμοια δράση. Το νέο χάπι θα περιέχει τουλάχιστον δύο συστατικά, ενώ θα μπορεί επίσης να διατηρεί λειτουργίες όπως η ακοή, αλλά και η μυική δύναμη, ην καλή κατάσταση του δέρματος κ.ά. [Αλεξάνδρα Χυδηριώτη, dimokratianews.gr]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s