Φάρμακο αναπλάθει τον μυϊκό ιστό

Posted: 9 Οκτωβρίου 2012 in ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΥΓΕΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Το σφριγηλό και τονωμένο σώμα της νεαρής ηλικίας με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο χαλαρό, καθώς οι μύες αποδυναμώνονται, φθείρονται και επιβραδύνεται ο ρυθμός ανανέωση του μυϊκού ιστού.

Και αν υπήρχε τρόπος οι μύες να παραμείνουν νέοι ακόμη και αν τα χρόνια περνούν; Αυτό σκέφτηκε η ομάδα των βρετανών και αμερικανών ερευνητών που αναγνώρισαν μια κομβική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την αποδυνάμωση των μυών σε μεγάλη ηλικία και χρησιμοποίησαν μια χημική ουσία για να την παρεμποδίσουν.

Βέβαια, το πείραμα διεξήχθη σε γερασμένα ποντίκια, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη πώς θα ανταποκριθεί ο ανθρώπινος μυϊκός ιστός στο συγκεκριμένο φάρμακο – το SU5402.

Πάντως το εν λόγω φάρμακο παρεμποδίζει τη δράση μιας πρωτεΐνης στον οργανισμό – της FGF2. Στο γερασμένο μυϊκό ιστό η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προκαλεί χωρίς λόγο τη διαίρεση των βλαστοκυττάρων που αναπλάθουν το μυϊκό ιστό, μια διαδικασία που τελικά οδηγεί σε απώλεια αυτών των κυττάρων και μειώνει την δυνατότητα ανάπλασης του μυϊκού ιστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπό μελέτη φάρμακο – η χρήση του οποίου είναι αποκλειστικά εργαστηριακή – προλαμβάνει τη φθορά των κυττάρων που αναπλάθουν το μυϊκό ιστό.

Η συγκεκριμένη έρευνα για πρώτη φορά έριξε φως στη διαδικασία σύμφωνα με την οποία προκαλείται φθορά στους μύες λόγω γήρατος, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προτού σχεδιαστεί μια αντιγηραντική θεραπεία για τους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. [tromaktiko.net]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s