Ανδρέας Λ. Αναγνωστάτος: Ο Θιακός λαογράφος

Ανδρέας Λ. Αναγνωστάτος: Ο Θιακός λαογράφος

Ο Ανδρέας Λ. Αναγνωστάτος γεννήθηκε στον Πλατρειθιά της Ιθάκης το 1920 και άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Μαρτίου 2011, στο σπίτι του, ανάμεσα στα βιβλία του και στις συλλογές του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Πλατρειθιά. Το 1953 μετανάστευσε στην Αυστραλία  όπου παρέμεινε για 20 χρόνια. Υπήρξε αρθρογράφος και συνεργάτης επί δεκαετίες όλων σχεδόν των Ιθακησιακών εφημερίδων δημοσιεύοντας λογοτεχνικά κείμενα και ανταποκρίσεις.

Το 1986 εκδίδει το βιβλίο «Λαογραφικά ανάλεκτα της Ιθάκης», ακολουθούν τα «Ιστορικά και Λαογραφικά Ανάλεκτα της Ιθάκης», «Οι Μήνες και οι Γιορτές στη Λαογραφία», «Η Εξωγή – στο χώρο και στο χρόνο» και ξεκινάει να γράφει δύο βιβλία ταυτόχρονα, ένα για τις Φρίκες της Ιθάκης και το  «Περπατώντας στην Ιθάκη», τα οποία δεν πρόλαβε να τα δει τυπωμένα.

Ο Ανδρέας Αναγνωστάτος, ήταν ένας πιστός φίλος, μια ευγενική φύση, λάτρης της Ιθάκης και της πένας, με την οποία αποτύπωνε στο χαρτί την αγάπη του. Μπορεί να έφυγε, αλλά κάθε γωνιά της Ιθάκης που λάτρεψε, θα μας τον θυμίζει. Ανδρέα, ζεις στη ψυχή και στη σκέψη μας.

helectra

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s