cf80ceb1ceb9ceb4ceb9cebaceac-cf84ceb9cebaΜία από τις πιο ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών είναι τα διάφορα τικ, δηλαδή αναίτιες και αυτόματα επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου ή του σώματος. Oι νευρικές αυτές συσπάσεις, που συνήθως είναι το τίναγμα των μαλλιών, το τρεμόπαιγμα των βλεφάρων, το άγγιγμα της μύτης, εμφανίζονται κυρίως στην ηλικία των 5-6 ετών, και τις περισσότερες φορές είναι φαινόμενο παροδικό.

 

Eκτός από τα κινητικά τικ, υπάρχουν και τα αποκαλούμενα φωνητικά τικ, που συχνά συνοδεύονται από επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου ή λέξεις υβριστικού περιεχομένου. Tο παιδί με πρόβλημα φωνητικού τικ επαναλαμβάνει ασυναίσθητα την τελευταία φράση που ακούει από κάποιον άλλον. Όλα αυτά τα τικ, που χειροτερεύουν όταν το παιδί είναι σε κατάσταση άγχους ή κουρασμένο, τις περισσότερες φορές δημιουργούν ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

 

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Eυτυχώς, είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα τικ της παιδικής ηλικίας εξελίσσονται σε χρόνια. Συνήθως, έρχονται και φεύγουν μετά από μερικούς μήνες, ή το πολύ μετά από 1 με 2 χρόνια, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος στο παιδί. Ωστόσο, αν το παιδί σας έχει κάποιο τικ το οποίο κρατά αρκετό χρονικό διάστημα, θα πρέπει, χωρίς φωνές και τιμωρίες, να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

OXI ΣTHN TIMΩPIA

 

Επειδή ένα τικ μπορεί να σταματήσει για μερικές μέρες και μετά να ξαναεμφανιστεί, οι γονείς κάνουν το λάθος να πιστεύουν συχνά πως το παιδί έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την κατάσταση, αλλά δεν προσπαθεί όσο πρέπει. Έτσι, το πιέζουν και πολλές φορές το τιμωρούν, χειροτερεύοντας το πρόβλημα, αφού το παιδί νιώθει μεγαλύτερο άγχος από την πίεση και την ένταση. [vita.gr]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s