Βαθυγάλανα νερά και μεγάλη αμμουδερή παραλία με ψιλή άμμο, θάλασσα που βαθαίνει απότομα, καλώντας σε στην υγρή αγκαλιά της και στις απόκρημνες ακτές του κόλπου ανοίγονται σπηλιές.

Το Πόρτο Κουφό ήταν ένα από τα δυο λιμάνια της αρχαίας Τορώνης, αποικίας των Χαλκιδέων τα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα. Η αρχαία Τορώνη υπήρξε μία απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της Χαλκιδικής και η μεγαλύτερη της Σιθωνίας.

Το Πόρτο Κουφό ήταν καταφύγιο των Τούρκων πειρατών κατά τον 14ο αιώνα και το λιμάνι του υπήρξε βάση των πειρατικών επιδρομών στη Χαλκιδική. Από τις επιχειρήσεις αυτές δύο είναι γνωστές. Η μία συνέβη το 1334, όταν οι Τούρκοι πειρατές επέδραμαν με εξήντα πλοία στην περιοχή της Ορμύλιας. Η άλλη το 1344, όταν μια ομάδα διοικητικών παραγόντων του Αγίου Όρους, καθώς έπλεε στις βόρειες ακτές του Άθω, έπεσε στα χέρια των πειρατών και μεταφέρθηκε αιχμάλωτη στο λιμάνι του Πόρτο Κουφού.

Σαν σουρουπώνει τα δεκάδες φώτα της παραλίας δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα.ντύνοντας με το χρυσάφι τους την σκοτεινή θάλασσα.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Εναλλακτικός Τουρισμός»

helectra

Share

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s