Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών πραγματοποιήθηκαν εν μέσω χειμώνα ταυτόχρονα το 2ο και 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε πολλές χώρες υπό τον συντονισμό της WetlandsInternational. Στo πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συνεργάστηκε και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπεύθυνο φορέα για τις καταμετρήσεις στη χώρα μας.

 

Μέσα από τις καταμετρήσεις αποδείχτηκε ότι ο υγρότοπος Μουστού, αν και σχετικά περιορισμένος σε έκταση (καλύπτει μόλις 1.600 στρ.) εμφανίζει σημαντική ποικιλότητα τόσο σε παρυδάτια και υδρόβια πουλιά, όσο και σε αρπακτικά. Συμπερασματικά, ο Μουστός αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ως χώρος εξέχουσας σημασίας για την ορνιθοπανίδα σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρνωνα.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός σε είδη όπως η φαλαρίδα (Fulica atra), η νερόκοτα (Gallinula chloropus), ο καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus), το νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis), το σφυριχτάρι (Anas Penelope), η πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos), το κιρκίρι (Anas crecca), η αλκυόνη (Alcedo atthis) και σημαντικοί αριθμοί ειδών όπως ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo), η χουλιαρόπαπια (Anas clypeata), ο σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea), ο αργυροτσικνιάς (Egretta alba), το γκισάρι (Aythya ferina) και το σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus).

Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία αρπακτικών όπως η αετογερακίνα (Buteo rufinus), η κοινή γερακίνα (Buteo buteo), ο καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) και παρυδάτιων πουλιών όπως ο θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus), ο κοκκινοσκέλης (Tringa totanus), η ραβδοσκαλίθρα (Limicola falcinellus) και η τουρλίδα (Numenius arquata). [www.zougla.gr]

helectra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s