Στα εξωτικά δάση της Βιρμανίας, ζει η φυλή Padaung Karen με τις giraffe women (γυναίκες – καμηλοπαρδάλεις)  Μογγολικής καταγωγής, που έχουν εγκλωβίσει τον λαιμό τους μέσα σε μια μπρούντζινη σπείρα δαχτυλιδιών, που πολλές φορές ζυγίζει πάνω από 5 κιλά.  Οι κρίκοι τοποθετούνται σταδιακά στα κορίτσια σε ηλικία 5-6 ετών κι έτσι μεγαλώνοντας, ο λαιμός τους επιμηκύνεται για 25 εκατοστά περίπου. Οι μύες του λαιμού δεν αναπτύσσονται κι έτσι οι κρίκοι γίνονται απολύτως απαραίτητοι για να συγκρατείται το κεφάλι. Σε περιπτώσεις τιμωρίας κάποιας γυναίκας αφαιρούσαν τους κρίκους και εκείνη πέθαινε από ασφυξία.

showimage.asp

Όσο περισσότερα δαχτυλίδια τόσο υψηλή η κοινωνική θέση της νύφης κι ο πατέρας της έπαιρνε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο πλήρωνε ο υποψήφιος γαμπρός όταν μετακόμιζε στην οικογένειά της. Η επώδυνη αυτή διακόσμηση που αρκετές φορές την συναντάμε και σε αφρικανικές φυλές, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών αν τολμήσουν να την αφαιρέσουν από πάνω τους, γιατί οι μύες του λαιμού έχουν ατονήσει και δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν το κεφάλι τους. Οι λόγοι που φορούν αυτούς τους σιδερένιους δακτύλιους στον λαιμό τους είναι για  να προφυλάσσονται από επιθέσεις τίγρεων, αλλά κι ένας τρόπος να παραμένουν πιστές και να μη τις κλέβουν οι αντίπαλες φυλές.

Padaung

Σιγά – σιγά η συγκεκριμένη πρακτική έχει εξασθενήσει, ενώ ολόκληρα χωριά με γυναίκες – καμηλοπαρδάλεις έφυγαν από τον τόπο τους για να αποφύγουν τους εμφύλιους σπαραγμούς και ζουν στην Ταϊλάνδη όπου έχουν γίνει αντικείμενο τουριστικού θεάματος, γιατί κερδίζουν τα προς το ζην από τους τουρίστες, που πληρώνουν για να τις φωτογραφίσουν και με την ευκαιρία αγοράζουν και τα παραδοσιακά υφαντά τους.

Padaung.1jpg

Στην κωμόπολη Nyaung Shwe της λίμνης Ινλε τις βλέπει κανείς ζωσμένες με βραχιόλια στα μπράτσα και στους αστραγάλους να πλένονται αμέριμνα ή να στήνονται ανέκφραστα μπρος στις αδηφάγες φωτογραφικές μηχανές με το βλέμμα καρφωμένο στην αιωνιότητα. Πουλώντας το περίγραμμα του εαυτού τους για λίγα δολάρια, χειροποίητους χαλκάδες και κεντήματα, εξασφαλίζουν μια αρκετά άνετη ζωή.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr

helectra

Share

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s